Dilek ASLAN

Rize'nin İkizdere Vadisinde yapılması planlanan hidroelektrik santraller, ilçede düzenlenen ''Vadime Dokunmayın'' mitingiyle protesto edildi. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı mitingi ilçe çıkışında bulunan Ekşioğulları Vakfı önünden başladı.4km yürüyen halk Kumlu Mevkiinde Sanko’ nun yaptığı HES alanına geldi. Basın açıklaması yapan eylemciler daha sonra dağıldı.

 

İkizdere Derneği'nin organize ettiği mitingde, kemençe eşliğinde bir süre horon oynayan protestocular, daha sonra açtıkları pankartlar eşliğinde slogan atarak yürüyüşe geçti. Yağmura rağmen, ilçe dışındaki yapımını devam eden bir hidroelektrik santrali şantiyesine ait tünel önüne kadar yürüyen grup, burada da slogan atmayı sürdürdü.

 İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, burada yaptığı konuşmada, İkizdere Vadisi'nde yapılması planlanan 16 adet regülatör ve hidroelektrik santralin doğanın ekolojik dengesini bozacağını savundu.          

 
Vadinin UNİSCO tarafından korunması gerektiği belirtilen 200 bölgeden biri olduğunu söyleyen Kadem Ekşi, ''Turizmle kalkınan bir bölge istiyoruz. Binlerce kilometre ötelerden yeşille, oksijenle, doğayla kucaklaşmak isteyen insanlara boş dere yatakları değil, gürül gürül akan bembeyaz dereleri göstermek istiyoruz'' diye konuştu.

Kadem Ekşi açıklamasında, “ yüzlerce yıllık ağaçlarımız, ünlü kırmızı pullu alabalığımız, flora ve endemik bakımdan 28 türü olan bir vadinin ve 4 mevsim turizm potansiyeline sahip olan bir bölgenin tam ortasında tüm bunları görmezden gelinerek bu tabiat ve eşsiz doğa acımasızca katlediliyor Dünyaca ünlü Anzer balının kaynağı olan çiçekleri besleyen bu dereler tünellere alındığında bir marka haline gelen bu değerde elimizden alınmış olacaktır.  Bu noktadan sonra Anzer Balından söz etmek mümkün olmayacak. Dar vadiler içinde akan derelerin üzerinde kurulması planlanan santraller ile birlikte üretilecek elektriğin iletimi sırasında bölgenin yüksek voltlu elektrik akımı ile kanser vadisine dönüşeceği gerçeği görmemezlikten gelemeyiz. Bizler bu projeler ile bu günümüzü geleceğimizi ve sağlığımızı yitiriyoruz. Hastalıklarla mücadele eden bir bölge değil, turizmle kalkınan bir bölge istiyoruz. Sürekli göç veren İkizdere’nin ülkemizin çeşitli bölgelerine dağılmış yaklaşık 300 bin nüfusu bulunmaktadır ve buna en büyük sebep ülkemizin de en önemli problemi olan işsizliktir. Turizm sayesinde bölgemiz göç veren bir yöreden istihdam üreten bir yöreye dönüşecektir Tüm turizm potansiyelimizi değerlendirdiğimizde yılda 600 milyon dolar gelir edilmesi mümkündür” dedi.

 

Daha sonra konuşan Türkiye Çevre Koruma Kurumu Başkanı Prof Dr. Ahmet Ercan, millet olarak toprağa ana olarak baktıklarını belirterek, “Bu gün toprağımızı satanlar yarın analarımızı satmaya kalkarlar. Bu nedenle toprağımıza sahip çıkmamız lazım. Siz hangi hakla İkizdere’ye gelip İkizderelilere sormadan onların haklarını gasp ediyorsun. Bu toprağın üzerinde yaşayan insanlardan izin aldınız mı? Kuzey Irak’ ın elektriğini vermek için mi gelip İkizderelilerin haklarını gasp ediyorsun” dedi.



Editör: HABER MERKEZİ