İkizdere Vadisi’nde yapılması planlanan 16 adet Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatının Vadinin doğal dengesini değiştirip, canlı yaşamını yok edeceğini savunan yöre halkı, İkizdere Derneği öncülüğünde yarın büyük bir HES mitingine hazırlanıyor

 

28 köy ve 12 mahalleden oluşan 74 kilometrekarelik İkizdere Vadisi boyunca toplam 1.344 GWH gücünde 16 regülatör ve Hidroelektrik Santrali (HES) inşa edilmesi planlanıyor. HES, inşaatlarının doğaya zarar vereceğini savunan yöre halkı hukuk mücadelesinin yanında düzenlediği HES karşıtı protesto gösterileri ile çevre mücadelesini sürdürüyor. Geçtiğimiz ay Kadıköy’de bir araya gelen HES karşıtları bu kez İkizdere Derneği öncülüğünde HES inşaatlarının yapılacağı İkizdere Vadisi’nde bir araya geliyor.

 

Bizler uzun zamandır haykırıyoruz, artık çevre ve doğa tahribatı durdurulmalı

 

İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, yaptığı açıklamada İkizdere Vadisi’nde yapılması planlanan 16 adet HES inşaatının vadinin doğal yapısını, eko sistemini ve canlı yaşamını yok edeceğini belirterek “Bizler uzun zamandır haykırıyoruz. Bu çığlığa kulak veren tüm İkizdereliler, TEMA ve Doğa Derneği başta olmak üzere tüm çevre ve doğa gönüllüleri, İkizdere’nin bütün muhtarları ve köylüleri Cuma günü bir ve beraber olarak bu çığlığa kulak verecekler ve coşkulu sımsıcak bir miting yapacağız.  Bu miting, çevre ve doğa tahribatı durdurulsun diye bir çıkış olacak. 10 binlerce İkizdereli ellerinde bayrakları ile tulum ve kemençenin sesiyle bu mitingi hayata geçirecek. Biz bu çığlığın tüm devlet yetkilerince duyulması ve çevre ve doğa tahribatının durdurulmasını istiyoruz. Buradaki tepkiler dikkate alınacaktır. Dünyanın 200 ekolojik bölgesinden biri olan bu vadinin güzellikleri korunup kollanacaktır.” dedi.

 

Hukuksal mücadeleler İkizdere halkından yana sonuçlanıyor

 

Ekşi, İkizdere Vadisi’nde yapılan ikinci bilirkişi incelemesinin raporlarının açıklandığını belirterek dereye bırakılacak su oranının 20 kat daha artırıldığını söyledi. Ekşi, “İkizdere havzasında planlanan bu santrallerden dereye bırakılacak su oranları 10 tenekeyi geçmiyordu. Bu noktada hukuk mücadelesi başlattık. Burada alınan ÇED raporlarının yanlış ve uyduruk olduğunu ispatladık. Bölgede ikinci kez bilirkişi incelemesi yapan yetkililer, bilimsel verileri dikkate alarak dereye bırakılacak su miktarını 20 kat artırdı. Ayrıca, İkizdere Vadisi’nin üst kısımlarında asla bir yapılaşmamaya gidilmemesini kararlaştırdı. İkizdereliler bir kanser vadisinde yaşamak istemiyor. İkizdereliler geleceği Turizm aksında görüyor. Hukuksal mücadeleler İkizdere halkından yana sonuçlanıyor. Bizim yargıya olan inancımız tamdır” diye konuştu.

 

Sağır kulaklar artık İkizdere halkının feryadını duyacak

 

HES mitingi tertip komitesi başkanı Doktor İslam İslamoğlu ise yaptığı açıklamada “Türkiye kamuoyunun bizlere verdiği destekle İkizdere’de aynı mitingi gerçekleştireceğiz. Burada demokratik kişilimizi ortaya koyarak bu vadiye HES projelerini istemediğimizi, alt yapısı hazırlanmış turizm yatırımlarını istediğimizi haykıracağız. Artık sağır kulaklar İkizdere halkının bu feryadımızı duyacaktır” dedi.

Ekşioğlu Vakfı Başkanı Ali Ekşi ise yapılacak HES inşaatlarının azaltılarak bölgenin Turizm amaçlı değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

 

Ajans53

 

Editör: HABER MERKEZİ