Muhammet KAÇAR

İkizdere Vadisi’nde yapımına izin verilen hidroelektrik santral sayısı 16’dan 19’a yükseltilince, bölge halkı ve çevreciler tepki gösterdi.

İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, Rize’de düzenlediği basın toplantısında 28 köy ve 12 mahalleden oluşan 74 kilometrekarelik İkizdere Vadisi boyunca daha önce toplam 1.344 GWH gücünde 16 regülatör ve hidroelektrik santral (HES) inşasının planlandığını, ancak bu sayının 49 yıllığına yapılan su kullanım anlaşmalarıyla verilen son lisansların ardından 19’a yükseldiğini söyledi. Çevrecilerin, yöre halkının tepkilerinin ve yargı kararlarının dikkate alınmayarak HES projelerinin ısrarla sürdürülmesine tepkilerinin artarak büyüyeceğini ifade eden Ekşi, 10 binlerle meydanlara ineceklerini söyledi.

Çevrenin yok olmaması için alınması gereken önlemleri sıralayan Kadem Ekşi, her vadi için ayrı ayrı akademik çalışma yapılıp HES projelerinin yeniden belirlenmesi gerektiğini söyledi. Çalışmalarda dere yataklarına bırakılacak can suyu miktarlarının ekosistemin devamı açısından iyi hesaplanması gerektiğinin altını çizen Ekşi, projelerin kontrolü için bağımsız denetim mekanizmalarının kurulması gerektiğini belirtti. HES inşaatları için bölge halkının rızasının alınmasının şart olduğunu ve bütün havza planlamaları yapılmadan yatırım izni verilmemesi gerektiğini söyleyen Ekşi, “Can suyu miktarları yıllık ortalama debinin yüzde 30’una uygun hale getirilmelidir” dedi.

Türkiye’de 1500 su kullanım anlaşması yapıldığını ve ülkenin tüm su kaynaklarının 49 yıllığına birilerine teslim edildiğini öne süren İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, “Mevzuat eksikliği giderilmeden, havza planlaması yapılmadan suyun sahiplerini belirleyen bu anlaşmaların kamunun yararına değil, özel teşebbüslerin yararına tesis edildiğini belirtiyor ve sürdürülebilir çevre anlayışına uygun olmayan projelerin iptal edilmesini talep ediyoruz” dedi.

460 dolayında HES projesinin planlandığı Doğu Karadeniz Bölgesi’nde açılan davalar çevrecilerin lehine sonuçlanıyor. Bugüne kadar, Rize’nin İkizdere Vadisi’nde yapımı süren Cevizlik HES, Dereköy HES, Fındıklı Çağlayan Vadisi’nde Paşalar HES, Çayeli İlçesi Senoz Vadisi’nde Uzundere HES, Hemşin Vadisi’nde Dilek HES ile Artvin’in Şavşat İlçesi’ndeki Papart Deresi üzerinde bulunan Cüneyt 1-2-3-4 HES projelerinde, “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararının iptali, yürütmenin durdurulması ve ÇED raporunun iptali yönünde” kararlar alındı.(radikal)
Editör: HABER MERKEZİ