İkizdere eski Kaymakamı Emre Çınar'ın hazırladığı Ovit Raporu, Alpleri aşan karayolu tünelleri ve Gotthard Tüneli ile kıyaslanan Ovit Tüneli'nin hayal olmadığını gözler önüne seriyor...
 
Alpler adı verilen dağ topluluğu, Orta Avrupa’da yer almaktadır. Çoğunluğu İsviçre ve Avusturya’da olmakla beraber,  Fransa ve İtalya’ya da uzanan Alp Dağları Kuzey Avrupa ile Güney Avrupa arasındaki ulaşımı yüzlerce yıldır zorlaştırmaktadır.

Sanayi Devrimi’nden önce atlarla, posta arabalarıyla dağların geçit veren zirvelerinden işleyen ulaşım buhar devrimiyle demiryollarına kaymıştır. Alpler ilk defa demiryolları tünelleriyle aşılmıştır. 1940’larden itibaren artan motorlu araç sayısı ve trafiği ile karayolu tünelleri yapılması gündeme gelmeye başlamıştır. 2008 yılı itibariyle uluslar arası karayolu trafiğinin işlediği 6 adet önemli Alpleri aşan tünel mevcuttur. Bunlardan üçü farklı bir ülkede başlayıp farklı bir ülkede bitmekte, üçü ise tümüyle aynı ülkede bulunmaktadır. Burada mekan darlığı nedeniyle tünellerin ana özellikleri verildikten sonra sadece bunların en uzunu olan Gotthard Tüneli incelenecektir.

Editör: HABER MERKEZİ