İkizdere Belediye Başkanı   Hasan Kösoğlu, birkaç günden beri ulusal ve yerel basında hakkında yazılan yazıların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Başkan Kösoğlu, 30 Ekim 2010 tarihinde Taraf Gazetesinde yayınlamış olduğu ve yerel gazetelerin de bundan haber alarak yayın yaptığı ‘İkizdere’de Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun almış olduğu SİT kararının desteklediğim’ yönünde bir yazı yazıldığını belirterek, ‘’Taraf Gazetesi Muhabiri Şebnem Özçelik  ile 29.10.2010 tarihinde telefonda yapmış olduğum röportajda, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun daha önce belediyelerden istemiş olduğu SİT hakkındaki görüş için İkizdere Belediyesi olarak olumsuz görüş ve bölgenin SİT alanı ilan edilmesinin bölgede yaşayan halk için sıkıntı yaratacağını belirtmiştim. Bu konuda kurul toplantısında kurul üyeleri ile tartıştım. Konu tamamen farklı bir şekilde kaleme alınmış ve yayımlanmıştır. Ben sanki hükümetimle, sayın başbakanımızın ve çevre bakanımızın beyanlarına ters bir beyan etmiş gibi bu gazete tarafından yazılmıştır. Diğer yerel gazeteler de bu haberi alarak yazmışlardır. ‘’dedi.

SİT alanı ile görüşünü daha önce belediye başkanı olarak açıkladığını ifade eden Başkan Kösoğlu, şöyle devam etti; ‘’SİT’e olumsuz olarak baktığımızı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na bildirdim. Ve onlarla da yaptığım toplantıda bu konunun ciddi sıkıntı yaratacağını, kurul üyelerinin İkizdere’yi bilmeden SİT kararı vermek istediklerinden dolayı onlarla sözlü münakaşa yaparak, SİT alanı olmaması yönünde itirazımı belirtmiştim. Ancak 33 yıllık mühendislik hayatımın 14 yılını İkizdere HES’de çalışmış ve işletme müdürlüğü yapan bir kişi olarak enerjinin kıymetini çok iyi bilen birisiyim. Bu vadi için yapılması düşünülen sayıları 20’nin üzerinde olan HES’ler mevcut projelerle yapılırsa Turizm Bölgesi ilan edilen ve Türkiye’nin gelecekte turizmde gözbebeği olacak bu vadiden turizm adına bahsetmek mümkün olmayacaktır. Kaybedeceğimiz değerler kazanacaklarımızdan çok daha fazla olacaktır. Ortak payda hem enerji üretmek hem de çevreyi korumak olmalıdır. Bu da teknik olarak mümkündür. Muhtemelen İlgili bakanlığımızla bir çalışma yaparak İkizdere’de yüksek sayıda ki HES’lerin bir kısmını elimine yaparak yeniden bir planlamayla bu vadide yapılabilir olan santrallere izin vereceklerdir. Bu konuda basında aleyhime yazılan yazılar kasıtlı olarak yazılmıştır. Taraf gazetesine bunun düzeltilmesi yönünde talebimi bugün kendilerine iletmişimdir.’’diye konuştu.

 

Editör: HABER MERKEZİ