Dilek ASLAN

15 Nisan 31 Ağustos tarihleri arasında büyük teknelerle deniz ürünlerini avlanma yasağı 1 Eylülden itibaren yasaklar kalktı. Hopa’daki baylıkçılar düzenlenen törenle denize indiler.

Hopa limanında tarım ilçe müdürlüğüne ait binada yapılan Törene Artvin tarım il müdürü Hacı Arap Şanlı, Artvin tarım il müdürlüğü kontrol şube müdürü Aytekin Kaplan, Çiftçi eğitim şube müdürü Hakan Keskin, Hopa imlan başkanı Hasan Güven, Hopa tarım ilçe müdürü Özer Matur, Arhavi tarım ilçe müdürü Hacı Hasan Çiçek, Hopa su ürünleri başkanı Zafer Öztürk, Arhavi su ürünleri başkanı Hakkı Aytolan ve balıkçılar katıldılar.

Törenden önce kısa bir toplantı yapılarak deniz avcılığı ile ilgili yasadaki bazı değişikliklerle yeni düzenlenen şekli ile balıkçılara anlatıldı. Bu konu ile ilgi açıklama yapan Artvin tarım kontrol şube müdürü Aytekin Kaplan öncelikle balıkçıları yasaklı bölgelerde kesinlikle avlanmamaları konusunda uyardı. Kaplan kısaca şunları söyledi.” Artvin ili, Hopa ilçesi, Kemalpaşa bucağı, sarp köyü açıklarında(41*34’48”N–41*17’13”E) ile(41*30’42”N–41*32’12”E) koordinatlarını birleştiren hattın Gürcistan sınırına kadar olan bölümde çevirme ağları ile avlanma yasaktır. Orkinos avcılığında kullanılan gırgır ağları hariç, derinliği 90 kulaçtan daha fazla gırgır ağlarının kullanımı yasaktır. Gırgır ağları ile 10 kulaç (18 M.) derinlikten daha sığ sularda avcılık yapılması yasaktır. Ayrıca Iğrıp, trata, tarlakoz, manyat ve benzeri kıyı sürütme ağları ile her türlü su ürünleri avcılığı yasaktır.

Hamsi, sardalye,istavrit,balıkları karaya çıkarılışlarında itibaren en fazla net ağırlığı 12 kg. Geçmeyen kasa ve kutularla nakledilebilir. Balık nakil işlemlerde il ve ilçe müdürlüklerinden alınacak Menşe Belgesi alınması zorunludur. Menşe belgesi olmadan nakil yapan araçlara cezai işlemler yapılacaktır. Ayrıca Balık tezgâhta bile satılırken balık tazeliğini belirten belge tanzim edilmiş şekliyle görülecektir. Balığın tutulduğu tarih ile satış tarihi tezgâhta görülecektir,” dedi.
 


Bu açıklamalardan sonra topluca tekne ile denize açılarak deniz ürünleri avlanma sezonu açtılar.

Denize açılma sırasında tekne kaptanı 30 yıllık balıkçı Mehmet Tugaç bu sezon denizden çok şey beklediklerini ifade etti. Tugaç geçmiş yıllarda yapılan yanlış avlanmalar sonucu bugün deniz ürürlerinde büyük sıkıntılar yaşadıklarını vurgulayarak kısaca şunları söyledi.

 “ Hep söylerler ama uygulaya gelince dinle kuralları dinlemez. En önemli unsur zamansız ve bilinçsiz şekilde avlanmaktır. Geçtiğimiz yıllarda hamsi sezonunda umduğumuzu bulamadık. Palamut sezonunda da yine durum aynı. İnşallah bu sezon deniz ürünlerinde umduğumuzu bulabiliriz. Yeni yapılan yasal düzenlemelerle çıkan kanunlar sayesinde balıkçılık iyiye doğru gidecektir. Bu yasal düzenlemeler, bilhassa küçük balıkçıları koruduğu gibi, deniz ürünlerinde korumaktadır. Mesela taşıma sırasında kasalanan balıklarını ağırlığı 12 kg. geçmeyecek. Hamsinin boyu 9 Cm. olacak. Daha küçük boylardaki hamsi avcılığı yasaklandı. Herkes kurallara uysalar hiçbir sorun yaşanmaz. Balıklarında nesli tükenmez,” şeklinde konuştu.



Editör: HABER MERKEZİ