Mustafa BAYRAK 
 
Rize İdare Mahkemesi, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Bölge Kurulunca 1. derece doğal sit alanı olarak tescil edilen Fındıklı ilçesindeki Çağlayan Vadisi'nde yapılmakta olan HES'lerle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Fındıklı Dereleri Koruma Platformu sözcüsü Hüseyin Acar, yaptığı açıklamada, Fındıklı'da Çağlayan Vadisi'ndeki Abu Çağlayan Deresi üzerinde bir firma tarafından yapımı planlanan Paşalar Regülatörü, HES ve Malzeme Ocakları projesine dair Çevre ve Orman Bakanlığının ''ÇED Olumlu'' kararı verdiğini, bunun üzerine Fındıklı Dereleri Koruma Platformu olarak yetki, şekil, sebep ve konu bakımından hukuka aykırı olduğu ve üstün kamu yararının vadinin korunup gelecek kuşaklara aktarılması olduğu iddiası ile yürütmenin durdurulması ve işlemin iptali için Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtıklarını belirtti.

Mahkemenin yapılmakta olan HES'lerin çevreye etkileri ve projenin kapsamı dikkate alındığında telafisi imkansız zararların oluşmasınını engellemek için mahallinde yapılacak keşif ve incelemeler yapıldıktan sonra hazırlanacak raporların incelenerek yeniden karar verilinceye kadar ''yürütmenin durdurulmasına'' karar verdiğini ifade eden Acar, verilen karardan mutluluk duyduklarını kaydetti.

Acar, bir süre önce de Çağlayan Vadisinin Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. derecede sit alanı olarak tescil edildiğini anımsatarak, ancak bu karara karşı ilgili firmanın vadinin sit alanı olarak tescil edilmenin iptali için Rize İdare Mahkemesi'ne karşı dava açtığını belirtti.

Acar, verilen kararın bundan sonra devam edecek olan mahkeme süreci sonucunda projenin iptaline karar verileceğine yönelik umutlarını artırdığını kaydetti. 

PAPART VADİSİ'NDEKİ HES'LERE AÇILAN DAVA

Rize İdare Mahkemesi, Artvin'in Şavşat ilçesindeki Papart Deresi'ne yapılacak HES projelerinin iptali için açılan dava kapsamında yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Papart Dereleri Platformu sözcüsü Hüseyin Avni Bulunmaz, yaptığı açıklamada,ilçenin
Meydancık beldesi Papart Vadisi'nde bir firma tarafından yapılacak olan 4 adet Cüneyt adlı HES projesi ile ilgili üretim lisansı alındığını, Çevre ve Orman Bakanlığının da Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Raporu verdiğini belirtti.

Davayı vadide geri dönülmez ekolojik sorunlar çıkaracak olan, yeterli sulama suyu bırakılması öngörülmeyen, orman ekosistemine büyük zararlar verecek olan projelerin durdurulması ve ''ÇED olumlu'' kararının iptali için bir süre önce Rize İdare Mahkemesine açtıklarını ifade eden Bulunmaz, davanın Mısırlı Köyü Kalkındırma Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve merkezi İstanbul'da bulunan Artvin İli Şavşat İlçesi Meydancık Beldesi Sosyal Dayanışma Kültür ve Turizmi Geliştirme Derneği tüzel kişilikleri ile 46 özel kişi tarafından açıldığını kaydetti.

Bulunmaz, mahkemenin açtıkları dava kapsamında Cüneyt HES projeleri ile ilgili ''yürütmeyi durdurma kararı'' verdiğini bildirerek, şunları kaydetti:

''Papart Vadisi orman alanlarından başlayarak ardışık olarak, yerleşim yerlerinin içinde de devam edecek bu proje zinciri, Papart Vadisinde geri dönülmez doğa tahribatı ve çevre sorunları çıkaracaktır. Yöremizdeki tüm tarım arazilerinin sulama ihtiyaçlarının karşılandığı bu derenin suyu bizlere yetmezken, belirlenen can suyu ve sulama suyu debileri hakkında belirlenen değerlerin yöre halkı açısından yaşamsal öneme sahip su haklarını ihlal etmekte ve bölge ekosistemini tehdit etmektedir.''

Mahkemenin verdiği karardan memnuniyet duyduklarını dile getiren Bulunmaz, şunları kaydetti:

''Rize İdare Mahkemesi'nin dava ile ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararını oy birliği ile vermesi, bizleri son derece sevindirmiştir. Peşi sıra açtığımız su kullanım hakları ve açılacak orman ekosistemine olan etkileri ile ilgili iptal davalarındaki haklılığımızın yüce yargı tarafından da teyit edileceğinden hiç şüphemiz yoktur. Vadimizin zarar görmemesi için gereken her türlü yasal mücadeleyi sergileme azmi ve kararlılığında olduğumuzu bir kez daha duyuruyoruz.''


Editör: HABER MERKEZİ