Rize Küçükçayır Köyü`nde yapımı süren hidroelektrik santral inşaatında dinamit patlatılması, kent merkezi ile 10 ilçenin içme suyunu sağlayan tesisin havuz ve su tanklarında çatlaklar oluşmasına neden olduğu belirtilmişti. 300 bin kişinin susuz kalma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı Rize’de HES firması Andon İçme Suyu tesisinde oluşan hasarın karşılanması için harekete geçti.



ATILAN DİNAMİTLER TESİSE ZARAR VERDİ, MAHKEME DURDURDU

Küçükçayır Köyü`nde bir İspanyol enerji şirketi tarafından yapımı sürdürülen Andon 1 ve 2 HES inşaatları sırasında açılan su iletim tünellerinde dinamitle patlatma yapıldı. Bu sırada, inşaata yakın mesafede bulunan ve Rize ile birlikte 10 ilçenin içme suyu ihtiyacını karşılayan Andon İçme Suyu ve Arıtma Tesisi`nin havuz ve su tankları ile bina duvarlarında çatlaklar oluştu. 30 santimetreyi bulan çatlaklar nedeniyle tesiste su kaybı yaşanmaya başlayınca bazı ilçelerin suyu kesildi, şehir merkezine ise belirli aralıklarla su verilmeye başlandı.



FİRMA ZARARI TESPİT EDİYOR 


Rize’de 300 bin kişinin susuz kalma tehdidi yaşaması üzerine harekete geçen Rize Belediyesi ilgili firmaya Rize İdare Mahkemesinde dava açtı. Yürütmeyi durdurma kararı verilmesinin ardından çalışmaları durdurulan firma verdiği zararın karşılanması için harekete geçti. Firma yetkilileri Andon içme Suyu Tesislerinde incelemelerde bulunarak zarar tespiti yaptı. Firma yetkililerine eşlik eden Rize Belediyesi Başkan Yardımcısı Şakir Mollayakupoğlu, firmanın HES inşaatı sırasında içme suyu tesisine zarar verdiğini ve bu zararın karşılanması için tespit yaptığını hazırlanacak tespit raporu ile birlikte Rize Belediye Başkanımız Halil Bakırcı’nın katılımı ile toplantı yapılacağını söyledi. Tesisin Rize için hayati önem taşıdığını ifade eden Mollayakupoğlu, tesise zarar verecek girişimlerden kaçınılması gerektiğini de sözlerine ekledi. 

 
KAPLICA SUYUDA AZALDI
 
Bu arada Andon’daki şifalı suyunda HES inşaatı sırasında yapılan patlatmalardan etkilendiği öne sürüldü. Daha önce gürül gürül akan su şimdilerde çok küçük miktarda akıyor. Vatandaşlar HES inşaatı sırasındaki dinamitli patlatmaların yeraltı suların yüzeye çıkış noktasını değiştirdiğini hatta şifalı suyun hemen yanında dere kenarında farklı bir su çıktığını ve yüzeyi değiştirdiğini belirttiler.

Editör: HABER MERKEZİ