Av yasağının sona ermesinin ardından istavrit ve palamut avlarında istediğini bulamayan Rizeli balıkçıların yüzünü erken gelen ve bol çıkan hamsi güldürdü.

Rize Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mesut Rakıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yöredeki balıkçıların verimli bir sezon geçirmediklerini belirterek, ''Sezon açılalı bir aydan fazla olmasına rağmen hala istenilen seviyede av yapılamıyor. Balıkçılarımız teknelerinin masrafını zor çıkarıyor'' dedi.

Av sezonunu devam ettiğini, balıkçıların da umutla balık avının bollaşmasını umut ettiklerini ifade eden Rakıcı, ''Hala palamut avının bollaşacağını umut ediyoruz. Bunun yanında son günlerde hamsi avı başladı. Şu an oldukça da bol avlanıyor. Umudumuz en azından hamsi avının bereketli geçmesi, böylece balıkçılarımızın yüzlerinin gülmesi'' diye konuştu.

Rize'deki büyük balıkçı teknelerinden birinin sahibi olan Bayramali Başlantı ise, 1 Eylül'de açılan av sezonu ile başlayan istavrit ve palamut avlarının kendilerini memnun etmediğini söyledi.

Av sezonun ilk 35 günü avladıkları istavrit ve palamudun masraflarını ancak karşıladığını ifade eden Başlantı, ''Av sezonunun ilk günlerinde diğer Rizeli balıkçılar gibi biz de bazı sorunlar yaşadık. Sezonun bereketsiz geçmesi ve yaşanan bu sorunlar moralimizi oldukça bozdu. Ama son 2-3 günden bu yana hamsi avlamaya başladık. Erken gelen ve bol çıkan hamsi morallerimizi yerine getirdi'' dedi.

Başlantı, Rize'nin Fındıklı ve Artvin'in Arhavi ilçeleri açıklarında bol hamsi avladıklarını kaydederek, şunları söyledi:

''Bu yıl hamsinin erken gelmesinin havaların birden soğuması ve yüksek kesimlere kar yağmasından kaynaklandığını tahmin ediyoruz. Karadeniz her yerinde hamsi yok. Sadece son birkaç gündür Fındıklı ve Arhavi açıklarında bolca hamsi tutuyoruz. Bizimle birlikte diğer Rizeli balıkçılar da burada avlanıyor. Hatta Trabzon'dan gelen balıkçı kayıkları bile var. Tek bir yerde balık çıkması da balığın yüksek kar getirmesini sağlıyor. Şu anda hamsinin kasası 40-50 lira civarında satılıyor. Avladığımız balığı da Karadeniz'in çeşitli illerine ve İç Anadolu Bölgesine pazarlıyoruz. İlerleyen günlerde hamsinin daha da bol olacağını bekliyoruz.''

Habertürk

Editör: HABER MERKEZİ