Rize’de Gürcü vatandaşların karıştığı suçlar önceki yıllara oranla iki kat arttı. Rize’de 2010 yılı içerisinde çeşitli suçlara karıyan 567 Gürcistan uyruklu kişi sınırdaşı edildi. Son olarak Rize’nin Ardeşen ilçesinde 6 Gürcü, 3 yıldır yanında kaldıkları Hikmet Akagündüz’ü (73) parası için işkence yaparak öldürdü. Eşi Ayten Akagündüz’ü ise işkence yaparak ağır yaraladılar. Olay Rize’de huzursuzluğa neden oldu.

Rize’de yine bir süre önce bir iş adamını gasp ederek paralarını almak isteyen Gürcü bir şebeke eylemlerini gerçekleştiremeden polis tarafından işkence aletleriyle birlikte ele geçirilmişti. Ele geçirilen 4 Gürcistan uyruklu kişiden ikisinin emekli asker oldukları tespit edilmişti.

Rize’de geçtiğimiz yıl içerisinde bir kuyumcu dükkânına profesyonel soygun sistemi ile girmeyi başaran Gürcü uyruklu kişiler 2 milyon TL değerinde altını çalarak kayıplara karışmıştı. Rize’de Gürcistan uyruklu kişilerin karıştığı gasp, soygun, yaralama ve hırsızlık gibi suçlar yüzlerle ifade ediliyor.

     GÜRCÜLER SUÇ ORANINI ARTIRDI

Rize’de çay hasat sezonunda, çalışmak üzere Rize’ye gelen yüzlerce Gürcü işçi Rizeliler, tarafından evlerinde ikamet ettiriliyor. Rizeliler, daha düşük günlük ücret aldıkları için yerli çay işçileri yerine Gürcü işçileri tercih ediyor. Kayıt dışı çalıştırılan bu işçilerin sayısı ise binlerle ifade ediliyor. Rize Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan kontrollerde çay tarımında kullanılan bu işçilerin bazılarının bulaşıcı hastalık taşıdığı ve uyuşturucu kullandığı tespit edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize İl Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş, “Gürcüler’in karıştığı suçlar önceki yıllara oranla iki katına çıktı. 2010 yılı içerisinde çeşitli suçlara karıştıkları için 567 Gürcü’yü sınır dışı ettik. Ancak bunların birçoğu farklı yolları deneyerek yeniden yurda giriş yaptılar. Bu Gürcülerin birçoğu çay tarımında kullanılıyor. Bunların artık tehdit oluşturduğu yaşanan son olaylarla görülüyor. Kayıt dışı yabancı işçi çalıştırmak da suçtur. Yabancı işçi çalıştıran vatandaşlarımız da suç işliyor. Biz geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda denetimlerimizi arttırarak sürdüreceğiz” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ