Karadenizli balıkçılar, hamsi için ilk kez bu yıl uygulanan gündüz avlanma yasağının yerinde bir karar olduğunu belirtti. Uygulamanın kendi talepleri sonrasında başlatıldığına dikkat çeken balıkçılar, yasağın geç kalınmış ama yerinde bir karar olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin deniz balığı avcılığı üretiminin yarısından fazlasını oluşturan hamsiye, doğal dengeyi korumak ve avlanma sezonunu uzatmak için ilk kez bu sezon gündüz avlanma yasağı getirildi. Balıkçıların talebi üzerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, plansız avlama nedeniyle stoklarının azalmasını önlemek ve avlanma sezonunu uzatmak amacıyla getirilen yasağa göre, ava gidiş ve dönüş hariç, gırgır ağları ile hamsi avcılığı sadece 16.00- 06.00 saatleri arasında yapılabiliyor. Uygulama ile hamsinin Türk denizlerinde kalma süresi uzatıldığı için, denizdeki diğer balıkların beslenmesi de kolaylaştırılmış olacağı için uygulamanın gelecek dönemlerde, Karadeniz'deki balık popülasyonunu artırması bekleniyor.

Trabzon Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, uygulamanın balıkçıların talebi üzerine başlatıldığını söyledi. Balık üzerindeki av baskısını azaltmak için böyle bir talepte bulunduklarını belirten Mutlu, 'Sürekli kaçan bir şeyi kovalarsanız daha fazla kaçar. Bu kararı Bakanlığa biz teklif ettik ve teklifimiz üzerine de ilk kez bu sezon böyle bir uygulama başlatıldı. Uygulamanın balık üzerindeki av baskısını azaltacağını ve balıkçılığımızın geleceği için iyi olacağını umuyoruz.' dedi.

Kararın av sezonunu uzatacağına işaret eden Mutlu, eğer iklim şartları da böyle devam ederse, bu yıl av sezonunu bir ay kadar uzamasını beklediklerini kaydetti. Mutlu, geçmiş yıllarda av yasağına karşı çıkan balıkçıları böyle bir kararı almaya iten nedenin ne olduğuna ilişkin soruya ise, 'Balıkçılığımızın gittiği durum ortada. Bir de balıkçılık şimdi daha bilimsel yapılıyor. Bazı gerçekleri biraz geç gördük, ama doğrusu da bu.' cevabını verdi.

Balık stokları konusunda bir tespitin olmadığına dikkat çeken Mutlu, yasağın stokları artıracağı görüşleriyle ilgili de şunları söyledi: 'Bir şeyin stok tespitini yapmadan artıp ya da eksileceğini söylemek mümkün değildir. Bir defa bizim elimizde bir stok tespiti yok. Önce bir çalışma ile stoklar belenmeli, daha sonra yapılan av miktarına göre de bunun artıp veya eksildiği belirlenmeli.'

Balıkçılar olarak uygulamayı desteklediklerini söyleyen Rize Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mesut Rakıcı, geç kalınmış bir karar olduğunu söyledi. Hamsi başta olmak üzere bütün balıkların avlanmasında bir kota olması gerektiğine vurgu yapan Rakıcı, 'Sektörün geleceği için balık avının belli bir periyotta ve belli bir kotada yapılması gerekiyor. Bu yıl başlayan bu uygulama da çok yerinde ancak geç kalınmış bir karar.' dedi.

Uygulamanın hamsi sezonunu uzattığı görüşlerine katılmadığını ifade eden Rakıcı, sezonun uzaması ya da kısalmasının balığın üremesine ve hava şartlarına bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: HABER MERKEZİ