Mustafa Bayrak

Çay işletmeleri genel müdürü taban fiyatın açıklanması öncesinde yaptığı basın toplantısında Çaykur u değerlendirdi.

Çay işletmeleri genel müdürü Ekrem Yüce Rize Gazeteciler ve muhabirler derneğinde taban fiyat öncesi yaptığı basın toplantısında 2010 yılında kurum olarak izleyecekleri politikayı belirledi.

Çay işletmeleri genel müdürü Ekrem Yüce toplantıda 2010 yılı yaş çay kampanyasının 1 Mayıs tarihinde açıldığını söyleyerek “13 Mayıs ta alımlar başladı, hava şartlarına bağlı olarak çay ürünü gelmeye başladı. 4 günde 750 ton yaş çay yaprağı aldık, bundan sonra alımların daha da hızlanacağını düşünüyorum” dedi.

18 Mayıs ta Tarım ve köy işleri bakana Mehdi Eker tarafından çaykur da taban fiyatın açıklanacağını söyleyen Çaykur genel müdürü Ekrem Yüce 2002 yılında kurumda genel müdür olarak başladığını söyleyerek “Şu anda 40 çeşit çayımız var, benim dönemimde yeşil çay üretimi başladı, şimdi ise organik çay üretmeye başladık, yakın bir tarihte soğuk çay üretimine başlayacağız, bununla ilgili çalışmalarımız var” dedi.

Çay işletmeleri genel müdürü Ekrem Yüce 2009 yılında 594 bin ton yaş çay yaprağı aldıklarını söyleyerek “111 bin ton kuru çay ürettik ve 110 bin ton kuru çay sattık, bu sezon hedefimiz 600 bin ton yaş çay yaprağı almak ve 110 bin ton kuru çay üretmektir, ülkemizde kişi başı 3 kilogram kuru çay tüketilmekte, 70 milyon insanımız var olduğunu düşünürsek yıllık tüketimimiz 210 bin ton dolayında. Bazı bölgelerimizde ise 300 ile 500 gram dolayında kuru çay tüketilmekte, bazı bölgelerimizde değişik yollardan çaylar girmekte, bu durum bölgemiz halkına zarar vermekte” dedi.

ŞEMDİNLİ KAÇAK ÇAY BÖLGESİ

Çay işletmeleri genel müdürü Ekrem Yüce Şemdinli Dereci bölgesinin kaçak çay in beyni olduğunu söyleyerek “Burada 15 yasal paketleme tesisi var, 100 lerce ton kaçak çay bu bölgeye gelmekte, burada yakalanan kaçak çaylar savcılığın deposu olmadığı için yakalanan kişilere yedi emin olarak verilmekte, bazı kişiler ise kaçak çay i yakalatarak düşük fiyatta alıyorlar, bakanlık ise tek gelirim bu diyerek kaçak çayları yeniden bu kişilere düşük fiyatla satıyorlar” dedi.

Yüce ithal çay in tek giriş yerinin Rize ihtisas gümrüğü olduğunu söyleyerek “Rize ye giren ithal çay miktarı belli yılda 4-5 bin ton çay girmekte, bunun dışında ki çayların giriş yerleri ise belli, Şemdinli ve Hakkari bu bölgelerde geniş tedbirler alınması zorunlu” dedi.

Türk çayına sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Yüce “ Şemdinli Ortaklar köyünde yakalanan kaçak çay için köydes projesine kesilen teberru makbuzu ile çay serbest bırakıldı, bunlar Türk çayının geleceğini karatmaktan başka bir şey değildir” dedi.

KALİTEYE ÖNEM VERİYORUZ

Çay işletmeleri genel müdürü Ekrem Yüce kaliteye önem verdiklerini söyleyerek “Kalite üreticiden başlar, çay bahçelerinde başlayan kalite işletmeye kadar devam eder, kaliteli ürün olmadıktan sonra ne kadar teknolojik üretim olsa da kaliteyi yakalamak mümkün değil, bazı çay bölgelerinde arazı kiralaması yaparak organik çay a dönüşümü sürdüreceğiz, bazı kiralamalar yaptık, yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

ÇAY KOLİK KÖPEK ALIYORUZ

Gümrüklerden kaçak çay girdiğine değinen genel müdür Ekrem Yüce “Narkotik köpekler dışında şimdi ise Çay kolik köpekler alıyoruz. Yurt dışından iki köpek aldık, bunların eğitimi yapılıyor. Bunları artıracağız, ülkeye kaçak çay girişini önlemek için kurum olarak üzerimize düşen görevi sonuna kadar yerine getireceğiz, bu köpek sayılarını gerek yurt içinden gerekse yurt dışından alacağımız köpeklerle artıracağız” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ