Dilek ASLAN

Rize Valilik Toplantı salonunda Fırtına Vadisi Yönetim Planı Oluşturma, Yönetme ve Denetleme Kurulu IV toplantısı Rize Valisi Kasım Esen başkanlığında Rize’de yapıldı.

Bu toplantıda Plan Kararları üyeler tarafından onaylanarak, bu kararlar çerçevesinde yapılan çalışmaları sundular. Kurul bundan sonra düzenli olarak toplantılarına devam ederek, plan dahilinde yapılan çalışmaları gözden geçirecek ve ihtiyaçlar dahilinde planı güncelleyecektir.

Fırtına Havzası, biyolojik çeşitlilik ve doğal kaynak değerleri açısından Avrupa’da acilen korunması gereken 100, Türkiye’de ise 9 Orman Sıcak Noktası’ndan biridir. Yanısıra Türkiye’nin 122 Önemli Bitki, 184 Önemli Kuş Alanı’ndan biri ve büyük otobur türleri için önemli bir yaşam alanıdır. Fırtına Havzası, sahip olduğu ulusal ve uluslararası düzeyde önemli doğal alanlara ve zengin biyolojik çeşitlilik ve kültürel değerlerine rağmen, Türkiye’de diğer havzalarda da bulunan önemli sorunlar ve tehditlerle karşı karşıyadır. Fırtına Havzası’ndaki biyolojik çeşitliliği, sürdürülebilir olmayan ağaç kesimi, aşırı otlatma, kaçak avcılık, plansız altyapı gelişimi (yollar ve yapılaşma), taş ocakları, hidroelektrik santraller, kontrolsüz turizm ve kirlenmeye bağlı olarak endişe verici bir şekilde hızla tahrip olmaktadır. Özellikle, yanlış arazi kullanımı ve plansız uygulamalar sonucunda, bölgedeki doğal alanlar zarar görmekte ve doğal kaynaklar gelecek düşünülmeden tüketilmektedir. Bu yıkımı durdurmak ve küresel öneme sahip biyolojik çeşitlilik merkezinin korunmasını teminat altına almak ve mevcut kültürel-tarihi değerleri gelecekte de yaşatmak için bölge halkı, kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte ortak çözüm öneri ve uzun vadeli koruma stratejileri olan alan kullanım kararları geliştirilmelidir.

Yukarıda açıklanan ihtiyaçtan hareketle Rize Valiliği, Rize İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF-Türkiye) işbirliğinde Fırtına’da Entegre Havza Yönetimi çerçevesinde sürdürülebilir doğal kaynak kullanımı ve biyolojik çeşitlilik koruma modeli oluşturmayı amaçlamıştır. Buna yönelik olarak Rize Valiliği’nin, 18 Nisan 2007 tarih B. 18.İÇO.53.04 oluruyla, sekreteryasını Rize İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve WWF-Türkiye’nin üstlendiği “Fırtına Vadisi Yönetim Planı Oluşturma, Yönetme ve Denetleme Kurulu” oluşturulmuştur. Fırtına Havzası’nda bulunan tüm ilgi grubu temsilcileri olan muhtarlıklar, yerel yönetimler, devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek sorun ve tehditlere yönelik ortak çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla bir diyalog ortamı oluşturmuştur. Bu toplantılara ek olarak, bilimsel açıdan çalışmaların desteklenmesi amacıyla, WWF-Türkiye koordinasyonunda Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Artvin Çoruh Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından oluşturulan akademik çalışma grubu; havzadaki su kaynakları ile çayır ve meraların sürdürülebilir ve akılcı kullanımı, ayrıca turizm ile altyapı yapılaşmalarının (yapılaşma, yollar, altyapı hizmetleri gibi) mevcut doğal yapıya zarar vermeyecek şekilde planlanmasına yönelik öneriler geliştirilerek ortaya Fırtına Havzası Yönetim Planı çıkmıştır.'

Editör: HABER MERKEZİ