Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (RESOB) Başkanı Muammer Atılgan, kredi desteğiyle ayakta duran esnafın kan ağladığını ileri sürerek acil tedbir alınmazsa küçük esnafın 3-5 yıl içinde yok olacağını söyledi.

Atılgan, yaptığı açıklamada, esnafın kredi desteği olmadan ayakta duramadığını belirterek bu desteğin esnafı düzlüğe çıkartmadığını tam aksine iflasa sürüklediğini anlattı. Piyasada ticaret hacminin daraldığını ve alış verişi en asgari seviyeye düşürdüğünü belirten Atılgan, 'Esnaf senet ödemelerini yapamadığı için sürekli bankalara müracaat edip kredi desteği alarak faaliyetlerini sürdürüyor. Bu gidişat esnafı düzlüğe değil yolun sonuna götürüyor. Esnaf hızla iflasa doğru gitmektedir. Rize'de 25 bin esnafın yüzde 90'ı Esnaf Kredi ve Kefaret Kooperatifi'nden kredi kullanmıştır. Esnafımızın büyük bir bölümü bunun yanında bankalardan da kredi kullanmaktadır. Kullanılan bu krediler işletmelerin büyümesi, gelişmesi ve yeni istihdam alanları oluşturulması gayesinde değil borçlarını ötelemek ve ertelemek mahiyetinde kullanılmaktadır' dedi.

Acil tedbir alınmazsa küçük esnafın ortadan kalkacağını ileri süren Atılgan, ülkemizde uygulanan ekonomik modellerin büyük sermaye guruplarının yararına olduğunu söyledi. Yapılan kanuni düzenlemelerin büyük sermaye guruplarına yaradığını anlatan Atılgan, şöyle konuştu: 'Makro ekonomik uygulamalar incelendiğinde görülecektir ki, finansal sektörün, reel sektörün ve mali sektörün önleri açılmıştır. Ama maalesef esnaf ve sanatkarın önünü açacak bir uygulama olmamıştır. Makro ekonomik dengelerin korunmasını istiyoruz. Bu aşamada esnaf ve sanatkarlar, tartışılan entegrasyon fikrine hazır değil. Esnafımızın mali durumu buna el vermiyor. Esnafımız için acilen iyileştirme yapılması gerekiyor.'

Editör: HABER MERKEZİ