Rize belediye başkanı Halil Bakırcı eski başkanı defalarca uyardığını söyleyerek” Andon suyu kirlenmekte, bu konuda inşaat firması olan eski başkanı aradım ancak uyarıları dikkate almadı” dedi.

 İl merkezi ile bazı ilçelerin suyunu karşılayan Andon suyuna çamur karıştığı gerekçesi ile eski başkan Rize Belediyesine bağlı Andon İçme Suyu Birliği tarafından karşılanan içme suyu nedeniyle Hızır Hop’u telefonla arayan Belediye Başkanı Halil Bakırcı yasal yola başvurmak zorunda kaldı.

 Rize belediye başkanı Halil Bakırcı eski başkan Hızır Hop u defalarca uyardığını söyleyerek “ Merkez ve  7 belediyenin içme suyunu karşılayan Andon suyu son zamanlarda kirlenmeye başladı. Eski başkan Hızır Hop un inşaat firması tarafından dere yataklarında yapılan çalışmalar sonunda içme suyu kirlenmeye başladı ve şehir suyu kirlendi.  Tüm uyarılarımıza rağmen eski başkanın firması çalışmalarını sürdürdü. Eski başkan Hızır Hop u defalarca aramamıza rağmen çalışmalar devam edince firmayı ancak güvenlik güçleri sayesinde durdurabildik” dedi.

Rize belediye başkanı Halil Bakırcı ilçelerin bir gün boyuncu susuz kaldığını söyleyerek “ Andon içme suyu aşırı derece de kirlendi.  Yaşanan bu sıkıntı karşısında sözü geçen Ak – İş İnşaat firması hakkında tutanak tutuldu. Durum Rize Vali’liğine ve Garnizon komutanlığına bildirildi. Ak-İş İnşaat firmasına ait iş makinelerinin su havzasının bulunduğu dereden malzeme alması sonucu, Rize Merkez ve İlçelerinin içme ve kullanma su ihtiyacını karşılayan arıtma tesisine yüksek bulanıklılıkta su gelmesine sebep olmaktadır.  İçme Suyu Arıtma Tesisimizin giriş suyu arıtım kapasitesi max 100 birim bulanıklılığa göre projelendirildiği için, 100 birimin üzerindeki bulanıklıkta, çıkış suyu kalitemizde standardı yakalayamamaktayız. Dolayısıyla Rize İçme Suyu arıtma tesisinden su ihtiyacını karşılayan belediyelere sağlıklı içme suyu göndermekte zorluk çekmekteyiz” dedi.

 Aşırı miktarda bulanık su geldiğini söyleyen Bakırcı “ su filtre havuzları çok kısa sürelerde tıkanmakta ve çok kısa aralıklarla ters yıkamayla temizlenmektedir. Bunun sonucunda da tesisin verimi düşmektedir. Bu şekilde devam ederse yüksek kodlarda bulunan bazı ilçe belediyelerine su vermekte zorluk çekeceğiz. Bunun sonucunda da tesisin çalışma verimi düşmektedir. Bu şekilde ilgili firmanın dere yatağı üzerindeki çalışması devan ederse Kalkandere, Kendirli. Güneysu. İyidere gibi yüksek kod da bulunan ilçelere su vermekte zorluklar yaşanacaktır” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ