Dilek ASLAN

Çayeli Kültür Merkezi’nde düzenlenen Enerji Haftası programında konuşan Çayeli Vakıfbank Lisesi Müdürü Cemil Bilgili; “okullarımız 2008 yılı ikinci altı ayında birinci altı ayın yarısı kadar elektrik tüketti “dedi. 

Çayeli Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda;  “Geleceği Düşünmek” adlı Gençlik Projesi sorumlusu ve TEMA Vakfı Rize Temsilcilisi Nevzat Özer ve TEDAŞ Elektrik Mühendisi Mehmet Aydın yaptıkları sunumlarla enerji-çevre ilişkisini ve bireylerin enerji tasarrufuna nasıl katılabileceklerini anlattılar.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşması yapan Vakıfbank Lisesi Müdürü Cemil Bilgili; “ Çayeli ilçesinde okullarımız 2008 yılı ikinci altı ayında birinci altı ayın yarısı kadar elektrik tükettiğini ” belirterek bunu sağlayan öğrencilere ve öğretmenlere teşekkür etti. Bilgili;  “gelecek enerjisine sahip çıkan ülkelerin olacaktır“ diyerek konuşmasını bitirdi.

Rize TEMA Vakfı Temsilcisi Nevzat Özer yaptığı konuşma da dünyanın geleceğini karartan üç etmenin; aşırı nüfus artışı, anormal ekonomik büyüme ve artan gelir dağılımı adaletsizliği olduğunu belirterek, “ değişen iklim, seller, kuraklık, açlık, yoksulluk hafife alınıyor. Daha yeni, daha çok, daha büyük için koşullandırılan tüketim kültürü anlayışı ile doğasını dünyayı korumaya çalışanlar arasında süren kıyasıya mücadelede ne yazık ki para ağır basıyor “ dedi. 

Özer, “dünyada 1960 yılında 4 trilyon dolar olan ekonomik büyüklüğün bugün 50 trilyon doları geçtiğini belirterek,  ekonomiler büyüyor, gelirler artıyor ama yoksulluk azalmıyor. Dünya nüfusunun  %10’u pastanın %85 ini, kalan %90 nı ise %10 ile yaşamını sürdürüyor. Türkiye’nin petrol, doğalgaz gibi kaynaklara sahip olmamasına rağmen tükettiği enerjinin %87 sini bu kaynaklara dayandırması gibi bir yanlışın içinde olduğunu, karbon emisyonunu en fazla artıran ülkelerin başında geldiğini” ifade etti.

Özer, “Geleceği Düşünmek” adlı Gençlik Projesi’nde belirtilen  %50 daha az enerji tüketmek mümkün anlayışının Çayeli’ndeki okullarda hayata geçmesinden memnun olduklarını ifade ederek Rize 15 binin üzerinde insana, yani her eve ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası üyesi, Çoruh Elektrik Satış Müdürü elektrik mühendisi Mehmet Aydın; “ biz kurum olarak daha fazla elektrik satmaktan memnun değiliz, önemli olan halkımızın satın aldığı elektrikten en fazla faydayı sağlamasıdır” dedi.

Dört kişilik bir ailenin ayda ortalama 230 kw elektrik tükettiğini, bunun için 52 TL ödemesi gerektiğini söyleyen Aydın,  basit, herkesin alabileceği küçük tedbirlerle bu faturanın yarıya indirilebileceğini örneklerle anlattı.

Olumsuz hava koşullarına rağmen 400’e yakın kişinin katıldığı toplantı da katılımcılara Gençlik Projesi grubunca hazırlanan “ Enerji Tasarrufuna Çağrı “ adlı broşürün dağıtımı yapıldı.

Editör: HABER MERKEZİ