Göktürk FIRAT

Rize'nin kültürel ve doğal zenginliklerinin tanıtılarak ekonomiye kazandırılması, 'Doğu Karadeniz'in Zümrüt'ü Rize' isimli çalıştayda bilimsel olarak ele alındı.

Rize Belediye Başkanlığı, Rize Üniversitesi ve Vahşi Hayat Derneği tarafından Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştaya Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu süs bitki yetiştiriciliği hakkındaki konuşması ile Vahşi Hayat Derneği Başkanı Cemal Gülas Rize'nin turizm ve sosyal alandaki gelişimi konulu konuşması ile Yüksek Ziraat Mühendisi Ricardo Desperatti bölgede yetişen çiçek türlerinin dünyadaki ekonomik değerleri konulu konuşması ile katıldı.



Çalıştay'ın açılış konuşmasını yapan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, 'Rize'nin sahip olduğu değerlerin farkında olmadığını belirterek, dışarıdan büyük paralar ödenerek satın alınan bir çok bitkinin Rize'de doğal koşullarda kendiliğinden yetiştiğini söyledi. Bakırcı, Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcılığı dönemindeki bir anısını anlatarak 'O dönemde İstiklal Caddesi'nin yenilenmesi için uzman ekiplerimiz tarafından İtalya'dan bitki siparişi verildi. Bize İtalya'dan gelecek bitkilerin çok değerli olduğu anlatıldı. Büyük miktarda paralar ödedik. Bitkiler geldiğinde baktık ki bizim bölgemizde yetişen karayemiş bitkisinin aynısı. O dönem elimizdekinin kıymetini bilmediğimizi bir kez daha anladık. Daha sonra bitkiyi İtalya'dan getirmek yerine hemşerilerimizden temin ederek İstanbul'un çeşitli yerlerine ektik' dedi.

Bakırcı'nın konuşmasının ardından Vahşi Hayat Derneği Başkanı ve film yapımcısı Cemal Gülas tarafından hazırlanan Rize konulu 14 dakikalık film seyredildi.

Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu ise bölgedeki süs bitkisi yetiştiriciliğinin önemli bir geçim kapısı olacağına dikkat çekerek, 'İlimiz doğal bitki türleri yönünden çok zengindir. Ülkemizde gerek resmi gerekse özel kuruluşların yeşil alan tesisi noktasında ilgisi artmaktadır. Bu alanda yeterli üretim yapmadığımız için milyon dolarlar harcayarak dışarıdan ithal etmekteyiz. Ayrıca istihdam bakımından da dış alan süs bitkisi yetiştiriciliği önemli bir alandır. Üretim tekniklerinin yeterli düzeye getirilmesi, işletme sermayelerinin arttırılması gerekmektedir. Doğamızda ki bir çok bitki süs bitkisi olarak alınıp kültürleştirilebilir. Yeter ki toprak yapısını ve bitkiyi tanıma, iklim ve toprağa uygun bitki seçimi, sulama ve bakımının doğru yapılması sağlanabilsin' diye konuştu.



Vahşi Hayat Derneği Başkanı Cemal Gülas konuşmasında bölgenin sahip olduğu endemik bitki örtüsü, kültür ve turizm alanlarının bilimsel olarak haritalandırılarak, programlandırılması gerektiğini belirterek, 'Yöremizin gelişmesi için ivedi olarak; flora ve fauna yerleşimleri, tarım alanları ve arazi kullanımı, endemik tür yerleşimleri, doğal hayatı koruma alanları, yürüyüş rotaları, turistlik faaliyetler, yerleşim durumu ve mevsimsel canlı hareketleri gibi her türlü çalışmanın coğrafi ve grafik boyutlarının hazırlanarak, bunlar ile ilgili her türlü rapor ve istatistikti çalışmaların yanında, coğrafi bileşeninde analiz sürecinde göz önüne alınması gerekmektedir' şeklinde konuştu.

 

Editör: HABER MERKEZİ