Mustafa BAYRAK

Derelerin platformu tarafından düzenlenen basın toplantısında bölgede kurulacak olan 1775 HES santralının bölge de dere yataklarının kurumasına neden olacağı belirtildi.

Rize gazeteciler ve muhabirler derneğinde Derelerin platformu basın sözcüsü Ömer Şan tarafından düzenlenen basın toplantısında bölgede 1775 HES santralı kurma çalışmalarının sürdüğü belirtilirken ”Biz bu olayları TBMM ne taşıdık, bazı milletvekilleri ile görüştük., Derelerin platformu sadece Rize olarak değil bölgede ki tüm illerle bağlantılı olarak çalışmaktayız. Bölgemizde hukuk çiğnenmekte, Hukuk un verdiği kararlar hiçe sayılarak HES ler özel izinlerle devam etmekte. Senoz vadisi Sıt alanı olmaktan santraller sayesinde çıktı. Yakında İkizdere vadisi çöl olacaktır. Bölgemizde çay varsa bu dereler sayesinde vardır, endemik bitkiler varsa bu dereler sayesinde vardır, artık bunların hiç biri olmayacak. Derelerimiz ile birlikte yapılan tüneller sayesinde yeraltı sularımız da yok olmakta, Senoz da 3, İkizdere de 2 köy ün su kaynağı kurudu. İkizdere de termal otel e 500 metre mesafede sondaj yapılamaz denmesine rağmen çalışmalar sürüyor. Güneysu da geçtiğimiz hafta içinde 2.7 şiddetinde deprem oldu, bu deprem Rasathane tarafından ölçüldü” dedi.

Ömer Şan Derelerin tarım ve turizme açılması gerektiğini söyleyerek ”Belli kesimlere rant sağlamak için HES santralleri yapımına hız verildi. Yaşam su ile meydana gelir, sularımızı tünellere aldığımızda yaşam sonlanacaktır. Bazı bölgelerimizde zora ki kamulaştırmalar yapılmakta ve yapılan bu kamulaştırmalar peş keş çekilmekte” dedi.

Şan konuşmasında Küçük Çayır bölgesinde yapılacak olan Ambarlık 1 ve 2 santralleri için köylülere rüşvet dağıtıldığını söyleyerek”Köylülere maddi ve nakdi yardım yapılmakta, bazı kişilere araçlar alındı. Bazı kişilere sus payı verildi ve verilmeye de devam ediyor. Muhtarlık ile sözleşme hazırlandı. Ancak bu köylüler birkaç yıl sonrasını göremiyorlar” dedi.

 

Editör: HABER MERKEZİ