AB HİBE PROGRAMLARI VE ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELERDEN ÇAYELİNİMİZE 3 ADET SERA YAPILACAKTIR ÇAYELİMİZE HAYIRLI OLSUN:

>

Avrupa birliğiyle ülkemizin ortaklaşa düzenlediği bölgeler arası gelişmişlik düzeyinin asgariye indirilmesi için hazırlanmış olan TR 90 DÜZEY 2 BÖLGESİ yerel kalkınma girişimleri hibe programı kapsamında ortak olduğumuz projelerden ki projelerin toplam maliyeti 190 bin Euro dur 3 adet seranın Çayeli’mize yapılacak olması bizi sevindirmektedir.Artık seracılık konusunda da Çayeli’nde hizmet vermeye başlayacağız tabii bu çalışmalarımız deneme mahiyetinde olacak zaman içerisinde üreticilerimize gelir getirecek seracılık modelini geliştireceğiz.Çayeli Ziraat Odası Yönetici,personel ve Tzob uzman mühendisleriyle Üreticilerimizin gelirlerini nasıl artırabiliriz bu bölgede hangi projeler uygulana bilir diye sürekli fikir jimnastiği yapmakta ve önümüze çıkan fırsatları da üreticilerimizin lehine değerlendirmekteyiz.Ab hibe programı ve seracılıkta bunlardan biri olmuş önümüze çıkan bu fırsatı değerlendirmişizdir.

SERACILIK ÇALIŞMALARINDA İLK HEDEFİMİZ KİVİ FİDANİ ÜRETMEK:

Seramızda yetiştireceğimiz kivi fidanlarını daha öncede dağıttığımız binlerce fidan gibi Odamızın Üyelerine Ücretsiz dağıtacağız:

Yapacak olduğumuz seraların birinde ilk hedefimiz bölgemizin ve üreticilerimizin gelirini artıracak olan kivi fidanı yetiştiriciliğidir. Kivi fidanını bölgemize ilk getirip tanıtan ve üretilmesini sağlayan ilk kuruluş Çayeli Ziraat Odası olmuştur. Bugüne kadar binlercesini getirip dağıtmış olduğumuz Meyve fidanları gibi Odamıza ait seramızda Yetiştireceğimiz bu kivi fidanlarını Ziraat Odamızın üyelerine yine ücretsiz olarak dağıtacağız. Bu arada verdiğimiz her sözü Çayeli Ziraat Odası olarak bugüne kadar yerine getirdik bundan sonrada getireceğiz ve biz yönetim olarak sözümüzün her zaman arkasında olduk. Takdir edersiniz ki fidan yetiştiriciliği zaman isteyen bir iş bize biraz zaman tanınmasını da rica ederiz.

TİCARET ODAMIZIN OLUŞTURDUĞU RİZEMİZİN SORUNLARININ ÇOZÜMÜ İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORUMUNA DESTEK VERDİK.

Rize’mizin ve üreticilerimizin sorunlarının tartışıldığı ve çözüm yollarının arandığı bütün platformlarda yer alıp üreticilerimizin sıkıntılarını dile getirdik ve bu sıkıntıların nasıl aşılacağı konusunda düşüncelerimizi söyledik. Üreticimizin lehine alınacak her karara Çayeli Ziraat Odası olarak destek verdik ve desteğimizi halkımızın menfaatleri doğrultusunda verme yede devam edeceğiz. Şu anda önümüzde en büyük sorunlardan biride çayda kullanılan gübre fiyatlarının gübre satıcılarından alınan bilgilere göre 450 YTL civarından 800 YTL gibi korkunç bir rakama çıkmış olmasıdır. Bu konuda Rize’mizin Milletvekilleri ve Sayın Başbakanımıza Raporlar sunulacaktır.

KİVİ İÇİN SOĞUK HAVA DEPOMUZ MEVCUTTUR

Kaymakamlık makamıyla yapmış olduğumuz protokolle soğuk hava deposunu devraldık depomuzun kapasitesi 50 tonluktur. Depomuz satış öncesi üreticilerimize ücretsiz hizmet vermektedir. İsteyen kivi üreticimizin kivisini depomuzda saklamaktayız şuan depomuzda 45 ton kivi bulunmaktadır. İlçe kaymakamımıza da bu hizmetlerinden dolayı teşekkür ederiz.

KİVİ BUDAMALARINI ODAMIZIN BİR HİZMETİ OLARAK ÜCRETSİZ YAPMAKTAYIZ

Kivi meyvesinin üreticimizin hayatına girmesiyle birlikte meyvede verimliliğin artmasını mahsulün bol ve kaliteli olmasını sağlamak için kivi bahçelerinin budanmasını odamız budama konusunda deneyim sahibi olan elemanlarımıza yaptırmakta ve üreticimizden ücret talep etmemektedir. Ayrıca bu yıl kivi yetiştiriciliği konusunda kitap dağıtımı yaptık. Eğitim seminerimiz oldu. Bahçede uygulamalı dersler verildi. Önümüzdeki 3 yılda Çayeli’nde kivi rekoltesinin 500–600 ton a çıkartılmasının altyapı çalışmalarını başlattık. İnternet üzerinden büyük şirketlere ulaşıp kivinin iyi fiyata pazarlanması için aracılık ettik ve etmeye de devam edeceğiz. Çaydan sonra görünen odur ki üreticimizin refah seviyesinin yükselmesine katkı sağlayacak olan ürün kivi olacaktır bizde Çayeli ziraat odası olarak bu konuya yoğunluk vermiş durumdayız. Her şartta kivi üretimini imkânlarımız ölçüsünde teşvik etmekteyiz.

Bakanlığın yayınlamış olduğu tarımla ilgili destek projelerini muhtar ve mahalle delegelerimize yazılarımızla ulaştırmaya devam edeceğiz.

Burada hemen şunu da hatırlatmak istiyorum çok az da olsa bazı üreticilerimizden bakkalcılık marketçilik yapmamız yönünde de talepler olmakta. Bizde onlara böyle bir uygulamayı çay kooperatifi yapmaktaydı ve çay üreticilerinin nelerine mal olduğunun herkezce bilinmekte olduğunu söylüyoruz. Biz Odaların ticaret yapmasına karşı olduğumuzu imkânları nispetinde üreticilerimize yardımlar yapmasını doğruluğuna inanıyoruz.

Ayrıca odamızın Tüzüğü gereği Üreticilerimize en iyi hizmeti imkânlarımız ölçüsünde verdiğimiz Odalar birliği merkezince de takdir edilmiştir Ayrıca üyelerimizin çoğunluğu hizmet noktasındaki samimi çaba ve çalışmalarımızı takdir ettiklerini beyan etmektedirler.

01.05.2008 tarihinden itibaren www.cayeliziraat.org.tr.den ulaşamayanlar google arama motorundan ulaşa bilirler.sitemiz şuanda yapım aşamasındadır.Çalışmalarımızı odamıza ait bu siteden takip edebileceklerdir.

ÇAY KESİNTİLERİ HAKKINDA

Bilindiği gibi Ziraat odasının kuruluş gayesi hükümetlerin tarımla ilgi çalışmalarını çiftçilerimize aktarmaktır. Üyelerimizin Mahalle ve Köylerdeki seçmiş olduğu delegelerine ve Muhtarlara bu bilgi ve belgeleri göndererek üreticilerimizin bilgilendirilmesi sağlanmaktadır. Üreticilerimizin Cüzdanlarından yapmak zorunda olduğumuz kesintiler kanun gereğidir. Anayasayla kurulmuş bir kamu niteliğinde meslek örgütüyüz.

Bu vesileyle her iş kolunda olduğu gibi çiftçilikle uğraşan her üreticimiz odamıza üye olmaya zorunludur. Aksi takdirde hem çiftçilik yapamaz hemde çiftçilere sağlanan desteklerden yaralanamaz. Nasıl şoförseniz şoförler odasına. Esnaf sanız esnaf ve sanatkârlar odasına Tüccarsanız Ticaret ve Sanayi odasına kayıtlı olmak zorundasınız öyle.

Biz kanunun bize verdiği yetkiyle üreticimizden yasal kesintilerin en düşüğünü almaktayız. Odamız yapılan yasal kesintilerle Kendi yerini almıştır. Burada halkımıza imkânlarımız ölçüsünde hizmet veriyor. Biz her yıl yapmış olduğumuz kesintilerin yaklaşık %50 sini üreticilerimize geri dönecek hizmetler yaparız %20si odanın ihtiyaçları için harcanır kalan%30 da sermaye artırımına gidilir. Geçen sene Çiftçimizin üniversitede okuyan çocuklarına 615 kişi para yardımı yaptık 12.00 YTL olarak yapılan kesintiyi 90.00 YTL olarak geri verdik.20 bine yakın fidan dağıttık. Bu imkânlarla iyi hizmetler verdiğimize inanıyoruz. Halkımızda bizi destekliyor ve takdir ediyor. Çok az sayıda eleştiri alıyoruz o kadarda olur herkesi memnun etmek mümkün değildir.

Şu anda Çayeli Ziraat odası her konuda imkânları nispetinde güçlü bir kuruluştur. Biz halkımızdan aldığımız paraların bize emanet olduğunu biliyoruz biz emanete ihanet etmeyiz. Üreticilerimizden yapılan kesintiler aldığımız para ortada bu parayla Çayeli’nin doğal olarak üreticilerimizin ekonomik sorunlarını çözmemiz beklenemez her halde. Önümüze fırsat çıktımı bunu değerlendiriyoruz Ab projelerimiz ortada 3 tane serayı Çayeli ne kazandırdık.

Kiviciliği teşvik ediyoruz. Kivi budamalarını biz yaptırıyoruz ücretini de odamız ödüyor. Bize haksızlık yapılmamalı. Yaptıklarımız ortada. Çayeli’nin ve üreticimizin kalkınması için atılacak her adıma destek vermeye hazırız yalnız unutulmamalı ki imkânlarımız kısıtlıdır. Gelelim asıl önemli konu olan çayımıza sezon başlamadan Rize’deki tüm Ziraat Odaları bir araya gelerek Çayın maliyeti ve çay fiyatlarının ne olması gerektiği konusunda bir çalışma yapar ve bu çalışmayı rapor halinde ilgili makamlara ve Tzob liğine gönderir. Genel merkezimizde hükümetin fiyat politikasının oluşumunda kullanılsın diye hükümete bilgi verir. Bu bilgileri hükümetler tarafından ne kadar değerlendirildiği malumunuzdur.

Çayeli Ziraat odası yönetici ve çalışanlarıyla üreticilerimize en iyi hizmeti imkânlarımız ölçüsünde bugüne kadar verdik bugünden sonrada vermeye devam edeceğiz. Odamız çalışmaları hakkında daha fazla bilgi almak isteyen üyelerimizin odamıza uğrayıp yetkili kişilerden her türlü bilgiyi temin etmesi mümkündür. Odamızın üyelerimize hizmet etme yeri olduğunun bilincindeyiz. Çay haber ailesine yayın hayatında başarılar dilerim' dedi.

 

Editör: HABER MERKEZİ