BAYRAM ALİ KAVALCI

Rize Ak Parti Milletvekili Dr. Lütfi Çırakoğlu; Beraberinde Ak Parti İl Başkan Yardımcıları; Muhammet Avcı, Alattin Serdar ve Musa Serdaroğlu birlikte Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç ve yönetimini ziyaret ederek, kivi meyve ve bitkisi ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı.

Rize Ziraat Odasında gerçekleşen ziyaret sonunda konuşan; Ak Parti Rize Milletvekili Dr. Lütfi Çırakoğlu; ”Rize ili ve ilçelerimizde kivi üretiminde son yılarda önemli artışlar gözlenmektedir. Çayımıza alternatif bir ürün değildir. Fakat dünya genelinde sağlık açısından tüketilen çok önemli meyvelerden birisi olan Kivi meyvesi yan gelir olarak Rize ve ilçelerimizde artık alile bütçesine azda olsa bir katkı sağlamaktadır. O nedenle kivi üretimini ve tüketimini çok önemsiyoruz. Bölgemizde 1989 yılında ilk kez Çaykur tarafından başlatılan kivi üretimi 2002 yılından sonra binlerce aile tarafından önemi ve üretilmesi gerektiği düşüncesi yaygınlaşmış kademe kademe artık çay bahçe tarafında yerini almıştır. Mikro kılıma iklim nedeniyle bölgemizde en kaliteli kivi Rize ilçelerinde üretilmektedir. Çay vazgeçilmez bir ürünümüzdür. Fakat topraklarımız yaşlanıp hastalanmaya başladı. O nedenle kiviyi yabana atmamak lazım. Kivi gelecekte istikbal vaat etmektedir. Rize Ziraat Odamız ve bir kısım işadamlarımızı kivi ile ilgili çok ciddi çalışmalar yapmaktadırlar. Bölgemizde kiviyi muhafaza konusunda depo sorunu yaşanmaktadır. Bu konuda neler yapabiliriz noktasında ilgili kurum ve kuruluşlarla temas ve çalışmalarımız devem etmektedir.” dedi.

Rize Ziraat Odası ve Rize Kivi Üreticiler Birliği Başkanı Nevzat Paliç; “Şahsım ve çalışma arkadaşlarım, Sayın Milletvekilimiz ve yönetim kururlunun odamızı ziyaretine teşekkür ederiz. İlimiz Allah’ın bahşettiği iklim nedeniyle kiviyi dünya standartlarında sulama yapmadan yetiştirmekte ve diğer illerimizden daha ucuza mal etmektedir. Bizler oda olarak bu ürünün önemine binaen üreticilerimize her çeşit yardımı yapmaktayız. Yıllardır oda olarak yeter ki her aile bu kıymetli meyveyi yetiştirsin diye on binlerce ücretsiz kivi fidanı dağıttık. Bölgemizde en büyük sorun depolamadır. Limon karakterinde bir meyve olduğu için çabuk bozulmaktadır. Kivi birliği olarak açıl birkaç depoya ihtiyacımız vardır. Bölgemizde Giresun’dan, Sarp’a kadar 15 Kasım’da başlatılan hasat toplanma işlemi çok sağlıklı gitmektedir. Alıcı ile satıcıyı bir araya getirerek güzel bir entegrasyon sağladık. Soğuk hava deposu taleplerinin biran önce hayata geçirilmesi için hükümetimizin desteğine ihtiyacımız vardır” diye konuştu.

 

Editör: HABER MERKEZİ