MUSTAFA BAYRAK

Rize’nin Güneysu ilçesi Gürgen köyünde yapılacak olan Gürgen Enerji Üretim ve Dağıtım A.Ş hes santralı ile ilgili tanıtım toplantısına köylüler tepki gösterirken HES santralının yapılacağı alanda 42 dönüm arazisi bulunan Muzaffer Baltacı santrale karşı olmadığını söyleyerek” Mal sahibi benim, bana kimse karışamaz” derken Köy muhtarı Osman Baltacı ise “ Asla izin vermeyeceğiz, çoğunluk santral istemiyor. Asırlardır bu köyde yaşıyoruz, derede bir balık tuttuğumuzda Çevre ve orman müdürlüğü ile tarım müdürlüğü bize 1600 TL ceza keserken şimdi ise dereyi yok edecekler balık bile kalmayacak, ormanları kesecekler bu yapılacak işlemlere bakanlıklar izin verecek, burada adaletsizlik var, asla izin vermeyeceğiz, gerekirse köyde referandum yaparız, çoğunluk evet derse yapsınlar” dedi.

Köylü adına konuşan Handüzü Yaylası Kültür Çevre ve Tabiat varlıkları koruma derneği başkanı İsmail Kalender ise” Bölgemizde aralıksız süren HES çalışmalarına yenisini eklemek istiyorlar. Bölgemizde kurulan ASA enerjinin çevreye verdiği zararı gördük. Burada bilgilendirme toplantısında halk yok, kendileri ile gelen insanlar var, burada yapılan bilgilendirme toplantısında zararı yok, çevreye etkisi yok, ağaç kesilmeyecek, su azalmayacak gibi vaatler verebilirler, yapılanları gördük, uzun vadede derelere verilen zararları göreceğiz bölgemize hiçbir katkısı olmayacak olan bu HES santralının yapılmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Santralle ilgili yapılan toplantıya Çevre il müdürü Sabit Kandemir ile tarım müdürlüğü yetkilileri ile çeşitli dairelerden yetkililer katılırken, salona giren köy muhtarı Osman Baltacı toplantıya köylü olmadığını gelenlerin hiç birini tanımadığını böyle bir toplantının kabulünün bile olmayacağını söyleyerek” Misafir olarak baş tacısınız ancak böyle bir santrale izin vermeyeceğiz” dedi.

Çevre ve orman il müdürü Sabit Kandemir ise “ Burada biz insanlara burada yapılacak olan çalışmayı anlatmaya tanıtmaya geldik, hikâyede olsa dinlemenizi tavsiye ederiz, biz görevimizi yapıyoruz, hakaret edemezsiniz” dedi.

ÇET toplantısı sırasında köylülerin salona girerek “ Bunlar buralı değil, siz bu köyde santral yapamazsınız, hiç kimse santral istemiyor. Bölgede yapılanları gördük, salonu terk edin” derlerken Çevre il müdürü ise jandarmayı salona çağırdı, ancak jandarma salona gelmedi.

 

Editör: HABER MERKEZİ