ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, yerli ürünlere yönelik yaptıkları çalışmalarda son olarak piyasaya 'Kafkasör', 'Uzungöl' ve 'Karadeniz' isimli çayları sürdüklerini söyledi.

Yüce, yaptığı açıklamada, pazarın talebine göre ürün yelpazesini ve çeşitliliğini sürekli artırmaya çalıştıklarını belirtti. Her yıl piyasaya birkaç ürün sunma çalışmaları yaptıklarını vurgulayan Yüce, “Hem siyah çayda hem de yeşil çayda piyasaya yeni ürünler sunuyoruz. Piyasadaki ürünlerimizi gramaj farklılıklarına göre düşündüğümüzde çeşit sayımız 50'ye ulaşıyor. Tek ürün olarak ise 35 civarında çeşidimiz var” dedi.

Pazardaki talebe göre ürün portföylerine her yıl yeni ürünler eklediklerini anlatan Yüce, son olarak piyasaya 'Kafkasör', 'Uzungöl' ve 'Karadeniz' isimli çayları sürdüklerini, ayrıca yeni ürünler üretilmesine yönelik çalışmalarının yine devam ettiğini söyledi.

“GAZİANTEP” VE “ŞANLIURFA” ÇAYLARI
Genel Müdür Yüce, yaptıkları araştırmada, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde Türk çayının çok az içildiğini belirlemeleri üzerine bu illere yönelik farklı bir çay piyasaya sürdüklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi: “İlk olarak bölgenin damak tadına uygun olan ve daha sert 'Diyarbakır' adı ile çay üretip piyasaya sunduk. Bu çayın aroması, diğer çaylardan biraz daha farklı. Bölge insanının damak tadına göre üretilmiş. Bu çayımız oldukça beğenildi. Biz bu çayı sadece Diyarbakır'da satmayı planlıyorduk. Ama çayımızın çok beğenilmesi ve başka yerlerden de talep edilmesi üzerine Türkiye genelinde piyasaya sunmak için çalışma başlattık.”

Diyarbakır çayının ardından ikinci hareket olarak “Gaziantep” ve “Şanlıurfa” çaylarını da üreteceklerini bildiren Yüce, “Bu çaylarla ilgili çalışmalarımız da sürüyor. Çalışmamızın tamamlanmasının ardından bu markalarımızı ilk etapta kendi illerinde satışa sunmayı planlıyoruz” diye konuştu.

ORGANİK ÇAY, OCAK AYINDA PİYASAYA SUNULACAK
Ekrem Yüce, bu yıl yaptıkları en önemli çalışmalardan birisinin de organik çay üretim çalışması olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: “Her geçen gün organik ürünlere talebin artması üzerine 2007 yılında 3 bölge belirleyerek organik çay üretme çalışmalarına başladık. İlk olarak Hemşin bölgesinde çalışma yaptık. İlçede modern bir fabrika kurduk. İlçede 3 yıllık geçiş dönemi tamamlanan üreticilerden aldığımız yaş çaydan bu yıl ilk organik çayı ürettik. Bu bizim için tarihi, çok önemli bir olaydı. Organik çay üretiminde dönüşüm çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bölgede şu anda anlaşma yapmadığımız çok az üretici var. Onlarla da kısa sürede anlaşacağız. Bu yıl ürettiğimiz 50 ton civarında organik çayı da gelecek yıl Ocak ayında piyasaya sunmayı planlıyoruz.”

Editör: HABER MERKEZİ