ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu yaptığı yazılı açıklamayla yaş çay üreticilerini üzecek. Genel Müdür Sütlüoğlu açıklamasında 1. çay sürgününde dönümde 425 kg.'ye yükseltilen çay kotasının 375 kg.'ye düşürüldüğünü bildirdi.

İşte Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'nun o açıklaması:

Bilindiği gibi 1. Sürgün 5 Temmuz itibariyle tamamlanmış olup toplamda 238 bin ton çayı müstahsilimizden almış bulunuyoruz.

Mayıs ayında satın aldığımız yaş çay bedellerini de Haziran ayı başında ödedik. Hemen hemen hiç ara vermeden çok az bir ara ile 2. Sürgün yaş çay alımlarına başlamış olduk. 2. Sürgün 11 Temmuz Pazartesi günü başladı. Dün itibariyle 2364 ton çay aldık. Hızlı bir şekilde alımlarımız yükseliyor. Bir iki gün içerisinde günlük yaş çay işleme kapasitemize ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Toplamda 2. Sürgünde almış olduğumuz çay 3783 tondur. 2. Sürgünde kotamızı dönümde 375 kg olarak belirledik. 375Kg kota  ile 2. Sürgün alımlarımızı sürdürüyoruz.

1.Sürgünde olağanüstü şartlar nedeniyle çayın erken gelmesi en erken gelen sahil kesimi ile en son gelen  yüksek köylerin aynı anda çay hasadına başlaması biranda izdihama başlaması ve özel sektörde bazı firmaların vatandaşı üzecek bir takım icraatlara girmesi, sıkıntıya sokması dolayısıyla bizde çok bir fedakarlık yaparak kotamızı dönümde 425Kg’a çıkarttık ve bu çerçevede sonuna kadar da üreticinin çayını alacağımızı ifade ettik. Sözümüzde de durduk. Özellikle son zamanlarda çay çok kartlaşmasına rağmen vatandaştan çaylarını aldık. Ama bu olağanüstü bir süreçti. 2. Sürgünde ise artık normal üretim faaliyetlerimize, normal çalışma çerçevemize dönüyoruz. Geçen sene 2. Sürgün kotamız 370 Kg’dı, bu sene 2. Sürgünde kotayı 375Kg olarak belirledik.

Biz müstahsilimizden, vatandaşımızdan yine anlayış bekliyoruz, destek bekliyoruz.  Bize kaliteli çay vermelerini özellikle ben istirham ediyorum. Çünkü 1. Sürgünde aldığımız çayı da tolere edecek şekilde iyi çay almamız gerekiyor. Vatandaşımız bize iyi çay vermez ise, çayını düzgün toplamaz ise, topladığı çayı elden geçirmez ise çay olmayacak unsurları da satarsa bu Kurum açısından son derece zararlı olur, son derece sıkıntı olur. 
 
ÇAYKUR’un dengesinin bozulması, sıkıntıya girmesi bölgenin de dengesinin bozulması ve üreticinin de sıkıntıya girmesi demektir. Vatandaşın bunu çok iyi bilmesi gerekiyor. Onun için üreticilerimiz evsaf dışı çayları bizlere vermesinler. Hep beraber kaliteyi yine en iyi şekilde sürdürelim ve sonuçta eğer bir olumsuzluk yaşanacak olursa ki kalite çok önemlidir, piyasa eğer kaliteyi görmez ise bu çayı içmez, çay tüketimi azalır gerek ÇAYKUR, gerekse diğer firmalar sıkıntıya girerler.

Bu dalga piyasadan ters teper ve sonunda da bu dalga müstahsili vurur. Bunu herkesin çok iyi bilmesi gerekiyor. “Ben evsaf dışı çayı sattım aldılar” diye kimse sevinmesin. Bu tür davranış aslında müstahsilin kendi bindiği dalı kesmesidir, kendisine en büyük zararı vermesidir.  Bunu da bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

2. sürgünün çay bölgemize; Rize’mize, Trabzon’umuza, Artvin’imize, Giresun’umuza hayırlar getirmesini, ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.  Cenabı Hak’tan gerek müstahsile gerekse sanayicilere bu sektörün her kesiminde yer alan herkese yardımcı olmasını niyaz ediyorum.  Saygı ve sevgiler sunuyorum.

İmdat Sütlüoğlu / Çaykur Genel Müdürü

Editör: HABER MERKEZİ