Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde yaklaşık 774 bin dekar alan üzerinde 1 milyon kişinin geçimini sağladığı yaş çay tarımında kampanya 20 Mayıs tarihinde başlıyor.

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, yardımcıları ile birlikte düzenlediği basın toplantısında 2011 yılı yaş çay kampanya döneminin 20 Mayıs tarihinde açılacağını ifade ederek hava şartları göz önüne alındığında yaş çayın tüm bölgelerde aynı anda hasat olgunluğuna erişeceğini söyledi. Bu nedenle 1’inci sürgün döneminde dekar başına 340 kilo olan kota uygulamasını bir miktar artırarak 350 kiloya çıkardıklarını belirten Sütlüoğlu,'

“Yaş çay hasadında bir izdiham yaşanacağı ön görülüyor. Bu nedenle bir izdihama yol açmamak için üreticilerimizin yaş çay hasadına erken başlamasını istiyoruz. Kampanyayı da Cuma günü açıyoruz. 46 fabrikamızda yaş çay alımları başlayacak. Bu yıl 600 bin ton dolayında yaş çay yaprağı satın alarak 110 bin ton dolayında kuru çay üretimi hedefliyoruz.” dedi.

  DESTEKLEME PRİM ÖDEME SORUNU ÇÖZÜLDÜ 

Sütlüoğlu, geçen yıl 2.5 ton olan dekar başına destekleme primi ödemelerinin bu yıl 2 tona düşürülmesi nedeniyle 60 bin üreticinin toplamda 26 Milyon lira dolayında bir kaybı olduğunu belirterek Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla çıkarılan ek kararname ile bu sorunun çözüldüğünü söyledi. Sütlüoğlu,'Destekleme priminden doğan sıkıntı çıkarılan ek kararname ile çözüme kavuştu. Böylece 60 bin üreticimize 26 Milyon lira ödeme yapacağız. Bu miktar Hazine’den kurumumuza aktarıldı. Yarından itibaren üreticilerin hesaplarına yansıtılmaya başlanacak. Yaş çay kampanyası öncesi bu ödeme müstahsile bir can suyu olacak.” diye konuştu. Sütlüoğlu, 2011 yılı yaş çay taban fiyatının ise ay sonuna doğru Tarım Bakanı Mehdi Eker tarafından açıklanacağını ifade etti.

İŞÇİLER İŞ BAŞI YAPIYOR

Sütlüoğlu, işçilerin fabrikaların ihtiyacına göre müdürlerin belirleyeceği program takviminde iş başı yapmaya başlayacağını belirterek bu yetkinin fabrika müdürlerine bırakıldığını söyledi. Sütlüoğlu, kampanyaya 42 bin ton dolayında stok kuru çayla girdiklerini de sözlerien ekledi.

Editör: HABER MERKEZİ