Çay işletmeleri genel müdürü Ekrem Yüce 1970 lı yıllarda petrol fiyatlarının yükselmesi ile enerji tasarrufu ve enerji verimliliği gündeme gelmişti. Kendimizi tasarruf konusunda sürekli yenilemeliyiz” dedi.

Çaykur bünyesinde görevli 53 mühendis Elektrik İşleri Etüt İdaresi ve özel bir firma tarafından düzenlenen Enerji Yöneticiliği eğitiminin ardından Çaykur Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen törenle belgelerini aldılar.

Çaykur brifing salonunda düzenlenen sertifika törenine Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, Genel Müdür Yardımcıları Süleyman Pınarbaş ve Dr.Turgay Turna, Enve Enerji Eğitim Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Çoşkun Karabal ile daire amirleri, firma yetkilileri katıldı.

 Çay işletmeleri genel müdürü yaptığı konuşmada “ Tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de 1970’li yıllardaki petrol fiyatlarındaki yüksek artışla beraber enerji büyük önem kazanmıştır. O yıllardan itibaren enerjinin verimliliği ve tasarruf imkânları, dünyada ve ülkemizde sürekli gündemde olmuş ve bu doğrultuda yoğun çalışmalar yapıla gelmiştir.

Özellikle ülkemiz gibi, enerji kaynakları yetersiz ve dışa bağımlı olan kalkınma çabasındaki ülkeler, enerji yönetimine özel bir önem vermek zorundadırlar. Günümüzde dünya ölçeğinde konuya baktığımızda; Fosil kaynakların görünür gelecekte tükenecek olması, Alternatif kaynakların henüz ekonomik olmaması, Artan talep nedeniyle fiyatların tırmanması, Yerli kaynakların ithal bağımlılığını önleyememesi, Ekolojik dengenin alarm vermesi, gibi nedenler, enerjiyi geleceğimize yön veren unsurların en başına yerleştirmiştir.

Bunun bilincinde olarak; ülkemizde çay üretiminin büyük bölümünü gerçekleştiren ve bu etkinlik için takriben 80.000 TEP (Ton Eşdeğer Petrol) enerji tüketen kuruluşumuzun enerji yönetimine özel bir önem vermesi kaçınılmazdı. Bu nedenle Yönetim Kurulumuzun 13.03.1992 gün ve 1992/48 sayılı kararı ile Enerji Dairesi Başkanlığı ayrı bir birim olarak oluşturularak enerji yönetimine neredeyse 20 yıla yaklaşan bir süredir özel önem vermiştir” dedi.

Genel müdür Yüce “Bu anlayışla enerjinin verimli kullanılması ve tasarruf imkânları konusunda sürekli arayış içersinde olunmuştur. Yıllardan bu yana her sene kurum çalışanlarına konu ile ilgili düzenli eğitimler verilmiştir. Aynı amaçla Fabrikalarımızda afiş ve pankartlar asılarak ve her üretim dönemi başlangıcında konu tüm işletmelerimize genelgelerle hatırlatılarak sürekli gündemde tutulmuştur. Henüz daha enerji verimliliği kanunu çıkmadan önce;  31.05.2004 tarihli genelgemizle tüm işletmelerimiz için birim üretimdeki enerji rasyo (1kg kuru çay üretimi için tüketilecek elektrik, kömür, fuel-oil, su ) değerleri tespit edilerek hedefler konmuş ve bunlar takıp edilmiştir. Merkezde oluşturduğumuz teknik ekip gerekli test ve ölçüm cihazları ile donatılarak (Bacagazı analiz cihazı, kondenstop test cihazı, termal kamera v.b. gibi) üretim sürecinde, işletmelerimizdeki enerji üretim ve tüketim ekipmanları takip edilmektedir. Enerjinin verimli kullanılmasının sağlanması ve etkin bir enerji verimliliği programının uygulanması, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi, enerji verimliliği konusunda bir bilinç oluşturulması ile uluslararası yükümlülüklerin yerine getirilmesi için 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir” dedi.

 Yüce “ E.İ.E.İ’nin Ankara’daki laboratuvarlarında   4 gün süreli uygulamalı eğitim sonunda yapılan sınavla,  53 personelimizin tümü enerji yöneticisi sertifikası almaya hak kazanmıştır. Bu eğitim çalışmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum, ayrıca 2 haftalık yoğun eğitimden sonra yapılan sınavda başarılı olup Enerji Yöneticisi Sertifikası almaya hak kazanan 53 mühendis arkadaşımı tebrik ediyorum” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ