Mustafa BAYRAK

ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK'ın, Erzurum Üniversitesi'nin desteğiyle Bakteri İzolasyonu Projesi yürüttüğü bildirildi.

Genel Müdür Ekrem Yüce, yaptığı açıklamada, genel müdürlüklerinin TÜBİTAK ile ortaklaşa Bakteri İzolasyonu Projesini yürüttüğü, projeye Erzurum Üniversitesi'nin de destek verdiğini söyledi.

Projenin amacının biyo gübre olarak en uygun potansiyele sahip çay köklerinin izole edilip, belirli alanlarda bu köklerde mikroorganizmaların geliştirilmesini sağlamak olduğunu ifade eden Yüce, ''Projemiz geçtiğimiz yılbaşında başladı. 36 ay sürmesi planlanan projenin gelecek yıl sonunda tamamlanması planlanıyor'' dedi.

Proje ile çay ekim alanlarından izole edilecek mikroorganizmaların çay yetiştiriciliğinde kullanılması, böylece kimyasal gübre gereksiniminin azaltılmasının planlandığını vurgulayan Yüce, şunları söyledi:

Proje ile biyolojik kaynakların kullanımını yaygınlaştırılması, çevre dostu sürdürülebilir tarım teknikleriyle piyasa için kabul edilebilir miktar ve kalitede çay yaprağı üretiminin gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesinde yaygın olan çay yetiştiriciliğinde kimyasal gübre gereksiniminin azaltılması projedeki hedefimizdir. Proje sonucunda biyolojik gübre kullanılarak organik bitki gelişmesini teşvik edici bakteri geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Editör: HABER MERKEZİ