Yaş çay üretiminin geçen yıllara göre yüzde 17 oranında düştüğü açıklandı. Rize Ticaret Borsası Başkanı Tahsin Sancak, Bu yıl birinci sürgünde alınan yaş çayın yüzde 69-62'sini ÇAYKUR, yüzde30-38'ini özel sektör aldığın söyledi.

Rize Ticaret Borsası (RTB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Sancak, yaş çay sektörü genelinde birinci sürgünde geçen yıla göre yüzde 17 oranında rekolte düşüklüğü yaşandığını bildirdi.

Sancak, bu yıl, geçen yıllara göre iklimdeki bazı değişiklikler nedeniyle birinci sürgünde yaş çay rekoltesinde düşüş yaşandığını belirtti. Geçen yıl birinci sürgünde ÇAYKUR'un 218 bin ton, özel sektörün 151 binton civarında yaş çay satın alarak toplam 369 bin ton civarında yaş çayalımı gerçekleştirildiğini hatırlatan Sancak, 'Bu sezonun birinci sürgününde ise ÇAYKUR 220 bin ton, özel sektör ise 94 bin ton civarında yaş çay alımı yaparak, toplam 314 bin ton civarında alım yapıldı' dedi. Sancak, 2008 yılının birinci sürgününde ÇAYKUR'un yaş çay alımını artırdığını, ancak özel sektörün alımlarında geçen yıla göre yüzde 38'e yakın bir azalma yaşadığını ifade eden Sancak, 'Sektör genelinde ise geçen yıla göre yüzde 17 oranında rekolte düşüklüğü yaşandı. Bu yıl birinci sürgünde alınan yaş çayın yüzde 69-62'sini ÇAYKUR, yüzde30-38'ini özel sektör aldı. Böylece ÇAYKUR ile özel sektör alımlarındageçen yıl yüzde 18-14 olan fark, bu yıl 39-24'e çıktı' diye konuştu.

REKOLTE DÜŞÜKLÜĞÜ ÖZEL SEKTÖRE YANSIDI

Tahsin Sancak, ÇAYKUR'un kapasitesini tam olarak kullandığını ve alabileceği kadar yaş çayı aldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:'Bu yıl özel sektörün yapılanması içinde ise farkılıklar var. Piyasadabir yer edinmiş, pazarı alan bazı büyük firmalar, üreticiye bazı teşvikler sunarak yaş çay alımı yapabildi. Ancak pazarı olmayan daha küçük ölçekteki firmalar ise pek fazla alım yapamadı. Yani azalan rekolte tamamen özel sektöre, özel sektörün içinde de küçük firmalara yansıdı.'

ÇAY BORSASININ GELECEK YIL FAALİYETE GEÇMESİ PLANLANIYOR

Sancak, çay sektöründe dönüşüm sağlayacak olan çay borsasının kurulması için çalışmalarını hızlandırdıklarını ve gelecek yıl faaliyete geçmesini planladıklarını anlatarak, şunları kaydetti:'Borsanın dışında valiliğin kontrolünde yürütülen Ulusal Çay Konseyi'nin kuruluşu ile çalışma usul ve esasları hakkında yönetmelik de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kısa bir süre içinde ilk kurucular kurulunu oluşturacak alt grup ile ÇAYKUR'u temsil edecek olan 8 üye, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bildirilecek. Ardından da bu alt gruplarkendi içlerindeki grupları konsey üyesi yapacaklar. İlk 6 ay içindegenel kurul toplanacak ve yönetim kurulu belirlenecek. Sonra da konsey faaliyetlerine başlayacak.'Konseyin en önemli fonksiyonunun çayda uygulanacak politikalar konusundaortak görüşler çıkmasını sağlamak olacağına dikkati çeken Sancak,'Tarafların ayrı ayrı görüşü, bakış açısı olabilir. Ama konseyde bunlar tartışılıp ortak bir görüş çıkacak. Böylece bir yerden bir konuda birşey istenirken ortak görüş doğrultusunda daha etkin olunabilecek' diye konuştu. (Yenişafak)
 

Editör: HABER MERKEZİ