Madenli Beldesi’nde gerçekleştirilen Kayalar Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) Çevre Etkileşim Değerlendirme (ÇED) toplantısı, çevreciler ile yöne sakinlerinin tartışmasına sahne oldu.

Rize’de neredeyse tümü gergin geçen HES ÇED bilgilendirme toplantılarına bir tanesi daha eklendi. Genelde çevreci protestolarına sahne olan ÇED bilgilendirme toplantılarında bu kez çevreciler ile yöne sakinleri tartıştı.

Rize’nin Çayeli İlçesi Madenli Beldesi sınırları içerisinde İyon Enerji Firması tarafından yapımı süren Kayalar Regülatörü ve HES projesi için hazırlanan ÇED raporu düzenlenen toplantı ile halkın bilgisine sunuldu. Madenli Belediyesi Salonu’nda gerçekleşen toplantıya, firma temsilcileri, Çevre ve Orman Bakanlığı temsilcileri, HES karşıtı Karadeniz İsyanda Platformu’na bağlı il dışından gelen bir grup çevreci ve köy sakinleri katıldı.

Toplantı öncesi söz alan Ahmet Ali Kork isimli bir köy sakini yaptığı konuşmada, bilgilendirme toplantısı yapılmak istenen HES projesi hakkında mahkeme tarafından verilmiş durdurma kararı olduğunu hatırlatarak, “Bu proje ile ilgili mahkemenin durdurma kararı var. Proje üzerinde  küçük değişiklikler yapılarak çalışmaya devam etmek istiyorlar. Bu hukuksuzdur. Bu toplantı bir anlam ifade etmiyor. Toplantının iptal edilmesi gerekir” dedi.

Konuşmanın ardından çeşitli illerden Rize’ye gelen Karadeniz İsyanda Platformu’na bağlı çevreciler “Dereler özgürdür özgür akacak, Şirketler vadimizden defolun” şeklinde sloganlar atarak salonu terk ettiler. Çevreciler tarafından salonda bulunan yöre sakinlerinin de salondan ayrılmaları istendi. Bu sırada salondan ayrılmak istemeyen yöne sakinleri ile çevreci grup arasında tartışmalar yaşandı. Toplantı çevreci grubun salondan ayrılması ile devam etti.

Karadeniz İsyanda Platformu üyeleri salon dışında HES karşıtı pankartlar açarak bir basın açıklaması düzenledi. Senoz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Baltacı tarafından yapılan açıklamada, “Bu proje hakkında Rize İdare Mahkemesi tarafından 11 Aralık 2009 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Henüz mahkeme süreci tamamlanmamış bir projedir” denildi.

Editör: HABER MERKEZİ