ŞEMSETTİN SARI

* Çayeli'nde 125 aileyi kapsayan 5 aşamalı Projede şimdilik,3 grupta yer alan 75 aileye 'Gelir Getirici Küçük Ölçekli Proje' desteği veriliyor.


Rize'nin Çayeli ilçesinde 'Sosyal Güvencesi' olmayan 75 aileye 'Geri Dönüşümlü Kivi Projesi' uygulanıyor. Bu proje kapsamında 75 aileye 210 bin YTL tutarında Kivi Fidanı, Beton (veya) Metal Direk ve bu direkleri faal duruma getirecek bağlantı aparatları veriliyor.
 


Çayeli Kaymakamlığından edinilen bilgiye göre, Başbakanlığa bağlı SYDTF Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Tarım Fonundan 'Gelir Getirici Küçük Ölçekli Proje Destekleri' kaynaklı bu proje tutarları için; kırsal alanda kişi başına 7.500 YTL, kentsel alanda kişi başına en fazla 10 bin YTL, her iki alt grup için de en fazla toplam 150 bin YTL destek sağlanabiliyor.

Gelir getirici projelerde geri dönüşler; ilk yıl ödemesiz, ikinci yıl verilen proje desteğinin %20'si,üçüncü yıl %20'si,dördüncü yıl %30'u ve beşinci yıl %30'u olmak üzere 5 yıl vade ile faizsiz olarak gerçekleştirilmektedir.

Bu projelerin amacı;
'Yoksul birey ya da hanelerin kendi geçimini sağlayacak işleri kurtarmaları, gelir elde etmeleri ve başlattıkları çalışmaları uzun sure devam ettirmeleri' şeklinde açıklandı.'Uygulanacak projenin teknik ve ekonomik olarak yerel koşullara uygunluğunun yanında üretilecek ürünün yöresel satış ve pazarlama olanaklarının bulunması' kredi kullanıcılara getirilen koşullar arasında yer alıyor.

Öte yandan, Türkiye genelinde 2003 yılından bu yana uygulanan 'Gelir Getirici Küçük Ölçekli Proje Destekleri' kapsamında Temmuz 2008 dönemine kadar, son 5 yıldır 10 bin 519 Projeye 197 milyon 096 bin 883 YTL kaynak tahsis edildi. Bu kaynak tahsisi ile 84 bin 538 kişi,'Gelir Getirici Küçük Ölçekli Proje' kapsamında desteklendi. 



Editör: HABER MERKEZİ