Orman Genel Müdürlüğü’nün emirleri doğrultusunda öncelikli hedef kitlelerden birini oluşturan orman köylülerinin eğitimine yönelik olarak başlatılan çalışmalar doğrultusunda Çayeli Orman İşletme Şefliği bu amaçla yaptığı programla orman köylerini ziyaret ederek orman köylülerine ormanlar hakkında genel bilgiler yanında ormandan faydalanma şartlarının neler olduğu nasıl başvurulacağı gibi konular anlatılarak  bilinçlendirilmelerine yardımcı oluyor. Orman Köylülerinin sorunları,  onların istek ve önerileri dinlenerek çözüm bulunulmaya çalışılıyor.

Bu amaçla ilk durak olarak 08.04.2010 Perşembe Günü Çayeli Kaptanpaşa Köyünü seçen Orman İşletme Şefliği burada büyük bir kalabalık ve ilgi ile karşılaştı. Toplantının başlama saatlerinde Çayeli Belediye Başkanı Rıza Çakır ve Çayeli Ak Parti İlçe Başkanı Ali Kar’ın da orada bulunması sonucu toplantının giriş kısmına bir süre konuk oldular. Çayeli Belediye Başkanı Rıza Çakır burada yaptığı kısa açıklamasında ‘’Çayeli Orman İşletme Şefliğimizin halkımızı eğitme ve bilinçlendirme çalışması için burada bulunmasından çok memnun oldum. Biz yöneticiler halkımız için varız, toplantının hayırlı olmasını diliyorum’’ dedi.

Toplantıya Rize Orman İşletme Müdür Yardımcısı İlyas Bulut, Çayeli Orman İşletme Şefi Ali Türüt ve Orman Muhafaza Memuru İshak Kara’nın yanı sıra Köy Muhtarı Adnan Karal ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı. İlk olarak söz alan Rize Orman İşletme Müdür Yardımcısı İlyas Bulut ‘’Toplantımıza hoş geldiniz. Amacımız halkımızın verilen bilgilerle bilinçlenmesine katkı yapmaktır. Burada sizlere orman köylülerimizin hakları, genel ormancılık bilgileri vermenin yanında sizlerin de sorunlarını dinleyerek öneri ve isteklerinizi dinleyeceğiz’’dedi. İkinci olarak konuşan Çayeli Orman İşletme Şefi Ali Türüt ‘’Bizler zaten sizlerle her zaman beraberiz. Fakat bir program dahilinde nasıl faydalı olabiliriz bağlamında Genel Müdürlüğümüzün de emirleri doğrultusunda bir çalışma başlattık. Yaptığımız programın ilk durağı sizin köyünüz olan Kaptanpaşa seçildi. Biz gerekli bilgileri vermenin yanında asıl sizin düşüncelerinizi ve sorunlarınızı dinlemek istiyoruz. Onun için öğrenmek istediğiniz her şeyi sormaktan çekinmeyin. Sadece bu toplantılarda değil Şefliğimizin bütün kapıları sizlere her zaman açıktır, rahatlıkla gelip bizlere ulaşabilirsiniz. Toplantının faydalı olacağını umuyorum.’’dedi.

Toplantıda kadastro çalışmaları, ormandan faydalanma, ormanların korunması usul ve esasları, özel ormancılık hakkındaki bilgilerle birlikte buna benzer konular anlatıldı. Özellikle orman köylülerinin kadastro konusunda çok mağdur oldukları köylüler tarafından sık sık dile getirildi. Kaptanpaşa Köyü Muhtarı Adnan Karal toplantıda yaptığı konuşmada ‘’Köyümüze hoş geldiniz. Kadastro konuşu karışık bir konu. Şu durumda vatandaşlarımız mağdur durumda gözüküyor. Biz orman köylüleriyiz. Biz ormansız, orman bizsiz edemez. Bizim yakacak odun ihtiyacımız olacak, kömür yakacak halimiz yok. Bu gördüğünüz ormanları bu köylü korudu, yoksa burada bir ağaç kalmazdı. Biz ormanı seviyoruz. Eskisi gibi ormanlar üzerinde fazla baskı yok. Bizler Orman İşletme Şefliğimizden memnunuz. Sorunlarımıza çözüm bulmaya çalışıyorlar ve her zaman sıcak bir şekilde karşılanıyoruz. Toplantının olması çok iyi oldu. Sizlere köyüm adına tekrar hoş geldiniz diyor ve teşekkürlerimizi iletiyorum” dedi.

Vatandaşların sorunları ve önerileri onlara tek tek söz verilerek dinlendi ve de not alındı. Vatandaşlar bu tip toplantıların yararlı olduğunu ve tekrarını beklediklerini dile getirerek memnuniyetlerini belirttiler.

  

Editör: HABER MERKEZİ