Dilek ASLAN

Rize ziraatçılar derneği başkanı Müfit Akman Çaykur’un 2 fabrika dışında tüm fabrikaları kapattığını söyleyerek” 4 sürgüne göre kota ayarlaması yapılabilirdi. Devlet artık budama yerine sökme işlemini başlatmalı” dedi.


Ziraatçılar derneği başkanı Müfit Akman Çaykur un kampanyada uyguladığı Kota uygulamasının 4 sürgünü kapsamadığını söyledi. Rize Ziraatçılar Derneği başkanı Müfit Akman 2008 yılı çay politikasının yanlış olduğunu söyleyerek 4 sürgünün kampanyaya dahil edilmediğini söyledi. Akman “ 4 sürgün geldi. Çay üreticisi nazlı çay alan özel sektörün kucağına ıtırdı. Özel sektör 4 sürgün alımlarında uzun vadenin yanı sıra kuru çay, gıda ürünleri ile çay karşılığı kömür vermekte” dedi.

Ziraatçılar derneği başkanı Müfit Akman çay da 10 yılı aşkın süredir uygulanmakta olan budama sisteminin kaldırılarak çay bahçelerini yenileme sisteminin yerleştirilmesi gerektiğini söyleyerek” Artık budanacak alan kalmadı. Çaylıklarımız 70 yaşına dayandı. Tüm çay bahçeleri tohumlama sistemi ile yetiştirilmiş ve bu çay alanları verimden düşmüştür. Çelikleme üslü ile yapılan çaylıkların ömürleri 150 yıla dayanmakta. Artık çelikleme sistemi için karar alınmalı ve çay bahçeleri söktürülerek yenilenmeli” dedi.

Akman 5 de bir budama yerine çay alanlarının 15 veya 20 yıla yaygınlaştırılarak süstürülmesinin çayda kaliteyi artıracağı gibi üretim tüketim dengesini de sağlayacağını söyledi.



Editör: HABER MERKEZİ