Paliç, yaptığı açıklamada, yaş çaya geçen yıl 73,7 Kr'si taban fiyat, 11,3 Kr'si de destekleme primi olmak üzere 85 Kr fiyat verildiğini anımsattı.

Tarımda devlet desteğinin önemli olduğunu, dünyada her ülkenin tarıma destek verdiğini vurgulayan Paliç, ''Tarım ürünlerine verilen prim desteği, fiyattan daha önemlidir. Yaş çaya geçen yıl destekleme primi dahil olmak üzere verilen 85 Kr'yi biz zaten yeterli bulmuyorduk'' dedi.

Son dönemde yaş çay girdilerinde, özellikle gübredeki artışın çok fazla olduğunu ifade eden Paliç, ''Girdilerdeki en düşük artış yüzde 50 oranında oldu. Gübre ise 2 yıl öncesine göre neredeyse 3 kat arttı. Bu ortamda biz, yaş çay fiyatının açıklanmasından itibaren en azından destekleme priminin artırılmasını talep ediyorduk. Ancak son yapılan düzenleme ile tarımsal destekleme primleri yüzde 10 oranında azaltıldı. Doğal olarak da yaş çaya verilen destekleme primi de azaltılmış oldu'' diye konuştu.

Paliç, yaş çaya verilen destekleme priminin bölgede 110 milyon TL civarında olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

''Destekleme priminin artırılmasını isterken, tam tersine prim azaltıldı. Böylece yaş çay üreticisinin 11 milyon TL'si kesilmiş olacak. Ancak yapılacak uygulamanın haksız olduğunu düşünüyorum. Çünkü biz çayımızı geçen yıl 85 Kr'ye satmıştık. Bu bizim alacağımızdı. Ancak alacağımız zamanında ödenmediği için bu yıla sarktı. Bu, üreticinin hak edilmiş parası idi. Bu nedenle kesintinin bu yılki primden yapılmasını doğru bulmuyorum. Zaten büyük zorluklarla mücadele eden üretici, bir de destekleme primi azaltılarak mağdur edilmiş oluyor.''

Paliç, önümüzdeki aylarda 2009 yılının yaş çay fiyatının açıklanacağını belirterek, yapılması gerekenin en azından kesinti nedeniyle yaşanacak kaybın, bu yılki fiyat ile giderilmesinin sağlanması olduğunu kaydetti.

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi ise üreticilerin hala yaş çay bedelini tam olarak almadığını belirterek, ''Şimdi de destekleme priminde kesinti yapılıyor. Bu zaten mağdur olan üretecinin mağduriyetini artıracaktır'' dedi.

Kesintinin geçen yıldan hak edilen destekleme priminden yapılacağını, bunun haksız olduğunu savunan Mavi, ''Geçen yıl yaş çay bedellerinin ödenmesi yılbaşından sonraya kalırsa üretecinin mağdur edilmeyeceği, zararın tazmin edileceği söylenmişti. Ama bu yapılacağı yerde primden kesinti yapılıyor. Bu da mağduriyetimizi artırıyor. Bu konuda bize yardımcı olunmasını istiyoruz'' diye konuştu.
Editör: HABER MERKEZİ