Çayeli’nde Aşıklar Çay Fabrikasına bağlı Kemer1, Kemer3 ve Kemer Maden alım yerlerinde Çay alım yerleri toplanmış ve daha toplanacak yaş çay olmasına karşın fabrika yönetimi tarafından 2. sürgün yaş çay alımının sona erdirilmesi kararı alındı.

2008 yılı 2. sürgün yaş çay alım kampanyası çay üreticisinin sıkıntılarıyla devam ederken, haber ekibimize gelen bir belge üzerine yaptığımız araştırmada, ÇAYKUR’a bağlı Aşıklar Çay Fabrikasının bünyesindeki Kemer1, Kemer3 ve Kemer Maden alım yerlerinde 2008 yılı yaş çay alımları devam ederken, fabrika yönetimi tarafından gönderilen ‘B.12.2.ÇAY.2.05.03.00/100–22’ sayı ve 20.07.2008 tarihli yazısında “fabrikamızda yaş çay alımı 27/06/2008 tarihinde başlanmış olup, belirlen tarihte bitmesi planlanmıştır. Bölgemizde yapılan tespitlerde bu alım yerlerindeki üreticilerin bir kısmının yaş çayının hasat seviyesini ve olgunluğunu geçirdiği, evsaf dışı yaş çayın yoğunlaşmasına neden olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle kalan yaş çayın hasat durumu ve olgunluğu dikkate alınarak tabloya uygun olması kaydiye aşağıdaki tarihe kadar mubayaa edilmesi ve belirlenen tarihte 2. sürgün yaş çay alımının sona erdirilmesi” denildi.

Fabrikanın aldığı bu karar, henüz çayının hasadını tamamlamayan üreticileri zor durumda bıraktı. Hala toplanmamış çay bahçelerinde çay bulunduğunu, Sezonun erken kapatılmasından dolayı çaylarının kaldığını söyleyen çay üreticileri, “zaten kontenjandan dolayı çayımızı satamadık, şimdi de yaş çay alımı sona erdi. Bizi bu karar çok şaşırttı. Yetkililerden duyarlı olmalarını ve çaylarımızı almalarını istiyoruz” dediler.

Editör: HABER MERKEZİ