Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Rize Şubesi Başkanı Muhammet Pertek, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde çayın ekonomik olarak büyük önem taşıdığını ve bölge için can damarı haline gelmiş bir ürün olduğunu belirterek, üreticilerin yararına yeni bir kanun tasarısı hazırlanması gerektiğini söyledi.

ZMO Rize şubesi üyeleri tarafından, Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği'nde ''Çay Kanun Tasarısı'' taslağı hakkında toplantı yapıldı.

Muhammet Pertek, bölge insanının sosyal hayatının çaya göre şekillendiğini belirterek, 'Çay bahçesinin bir kez kurulması üretici ile toprak arasında nesiller boyu kopmayacak şekilde bağ oluşmasına neden olmaktadır. Çay bitkisi aynı zamanda bu bölgedeki halka geçim kaynağı sağlayan ekonomik bir değerdir.'' dedi.

Pertek, sektörün bir düzene sokulması konusunda şu an yürürlükte olan mevcut kanuna bazı ilaveler yapılarak daha geniş bir taslak hazırlanmasının yeterli olabileceğini ifade eden Pertek, 'Sektörde halen faaliyette bulunan öncü ve lider kuruluş ÇAYKUR'un mevcut konumlarının korunarak yeni bir yasal düzenlemenin yapılması gerekmektedir. Bu durumda ÇAYKUR'un görev ve yetkileri ile yapısının güncel ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yeniden düzenlenmesi, etkinliğinin artırılması ve ek kontrol görevlerinin de kendisine yüklenerek sektörde düzeni sağlayacak yeni bir kanun tasarısı hazırlanmalıdır.'' diye konuştu.

Pertek, şunları söyledi: ''Mevcut tasarı, Sri Lanka, Kenya ve Hindistan gibi çay sektöründe ağırlıklı olarak borsanın bulunduğu ülkelerden esinlenerek hazırlanmıştır. Fakat ülkemizdeki çay sektörü, üreticinin ekonomik profili ve imalatçıların konumu yapı olarak bu ülkelerdekilerle aynı değildir. Tasarı ile etkinliğin artırılması düşünülen borsanın faaliyeti için ülkemizin gerekli bilgi birikimi, tecrübe ve altyapı eksikliği bulunmakta. Borsaların faaliyette bulunduğu ülkelerdeki üretici ve imalatçının profili ile ülkemizdeki imalatçıların profilinin farklı olması borsanın sektörde aktif olarak faaliyet göstermesine engel olacaktır.''

Editör: HABER MERKEZİ