Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, “Ulusal Çay Konseyi ve Ticaret Borsamızın girişimleri ile çayın ülkemize gümrüksüz girişinin mümkün olmaması için alt yapı hazırlanmıştır.” Dedi.

Ticaret Borsası Başkanı Erdoğan, son günlerde basında ve kamuoyunda tartışılan; sınır illerindeki kapılardan gümrüksüz mal ithal edebilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Erdoğan yaptığı açıklamada “Son günlerde basında ve kamuoyunda tartışılan; sınır illerindeki kapılardan (Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi) gerçek ve tüzel kişilerin 50.000,00 Dolar tutarında gümrüksüz mal ithal edebilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı hazırlanmış olup, kararname Cumhurbaşkanlığının onayını beklemektedir. Tartışma konusu yapılan ithalat, yıllık bazda, 30 milyon Dolar tarım ürünü, 70 Milyon dolar sanayi ürünü olmak üzere; toplam 100 milyon Dolar’dır. Ürün bazında maksimum % 5 ithalat izni olmasının yanında; tüm ürünler ancak sınır ticareti kapsamındaki illerde tüketilecektir.” Dedi.

Erdoğan, “Bunun yanında her ihtimale karşılık yaşanabilecek sorunların peşinen önlenmesi gayesiyle Çay ürününün, Ulusal Çay Konseyi ve Ticaret Borsamızın girişimleri ile Çayın Yasaklı Ürünler Listesine dahil edilmesi için gerekli girişimler yapılmış ve prensip olarak da bu kapsamda çayın ülkemize gümrüksüz girişinin mümkün olmaması için alt yapı hazırlanmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın onayını müteakiben, hazırlanacak ithal ürün listeleri bugün itibariyle takip edilmekte olup, nihai liste yayınlandığında kamuoyu ile paylaşılacaktır.” Dedi.

Erdoğan, “Yanlış anlamalara ve kamuoyunu yanıltıcı şekildeki beyanatlara itibar edilmemesini ve Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazetede yayınlanmasının beklenmesini kamuoyunun bilgisine sunarız.” Şeklinde açıklamada bulundu.

Editör: HABER MERKEZİ