Ulusal Çay Konseyi Başkanı B.Ali Bayramoğlu ile Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan’ın eşbaşkanlığında, çay sektörünün tüm ilgililerinin temsiliyle oluşturulan 19 kişilik Çay Kanunu çalıştayı, Türkiye demokrasi tarihine, yerel ihtiyaçlar ve beklentiler doğrultusunda yerelde hazırlanan kanun olarak geçmesi bekleniyor.

Çay Kanunu tasarısı olarak hazırladıkları taslağı Haziran ayı içerisinde TBMM’ye göndereceklerini belirten Ulusal Çay Konseyi Başkanı B.Ali Bayramoğlu, sektörde çok küçük bir kesim dışında herkesin mutsuz ve şikâyetçi olduğunu, her geçen gün sektörün değer kaybederek, müstahsillerin gelirinin azaldığını söyledi. Kamu olsun özel olsun, sektörün bütün olarak zarar eden bir konuma geldiğini ifade eden Bayramoğlu, “Mevcut çay kanunu, sorunlara çözüm getirmek bir yana, sorunların müsebbibi durumundadır. Çünkü mevcut kanunda hiçbir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle sektör adeta başıboş kalmıştır. Kimin ne yaptığı belirsizdir. Bulanık suda balık avlanmaktadır ve ne yazık ki suda çok fazla balık yoktur. Bunun için sadece az sayıda balığı avlayabilen küçük bir kesim durumundan memnundur. Bu sürdürülemez yapı sektörü bitme aşamasına getirmiştir. Sektörün tamamen yok olmasına seyirci kalmadık ve sorumluluk sahibi insanların yapması gerektiği gibi, popülizmden yapmadan, bir yıllık çalışmanın ürünü olarak ortaya bu taslağı çıkardık” dedi.

 

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan ise çay kanunu çalışmaları hakkında bilgi vererek, 2009 yılı Ekim ayında hazırladıkları ön çalışmayı, bakanlıklar, bölge milletvekilleri, kamu kurumları, bölge illerindeki yerel yönetim organları, üst kurullar, ürün konseyleri, sivil toplum kuruluşları ve medya organları ile paylaştıklarını, tüm kişi kurum ve kuruluşlardan taslak hakkında görüş ve önerilerini talep ettiklerini söyledi. Yaklaşık 800 kurum ve bir o kadar kişiye taslağı ulaştırarak, görüş ve öneri istediklerini belirten Erdoğan, bunlardan 120 civarında kişi, kurum ve kuruluşun kendilerine önerilerini ulaştırdığını ifade etti. Bu öneriler doğrultusunda taslağı son şekline getirdiklerini kaydeden Borsa Başkanı Erdoğan, “Umuyorum ki, bu taslak kısa süre içinde yasalaşacak ve bölgemizde 1 milyon insanın geçimini bağladığı çay sektörü değer kazanacaktır. Bu sayede yaş çaydan kuru çaya sektörün bütün temsilcileri için belirsizlikler ortadan kalkacak ve çay üreticileri daha fazla gelir elde edecektir” dedi.

 

Editör: HABER MERKEZİ