Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, çay kanun taslağı hakkında görüş bildiren 65 kurum ve kuruluş temsilcileri ile yaptıkları çalıştayda kanunun ana metni üzerinde yeniden düzenleme çalışması başlattıklarını söyledi. Erdoğan, önümüzdeki ay yapılacak ikinci çalıştayla son şekli verilecek kanun tasarısının Haziran ayı sonunda TBMM' ye gönderileceğini söyledi.  

Erdoğan, Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği'nde düzenlediği basın toplantısında Rize Ticaret Borsası Başkanlığı'nda hafta sonu gerçekleştirilen çay çalıştayını değerlendirdi. Bir yıl önce başlatılan Çay Kanun Tasarısı çalışmalarında önemli mesafe katettiklerini vurgulayan Erdoğan, bölgede çayla ilgili 800 kurum ve kuruluş ile 200 kişi yada firmaya görüşlerinden faydalanmak üzere hazırlanan kanun taslağını gönderdiklerini söyledi. Bu kurum ve kuruluşlar ile kişi ve firmalara gönderilen taslakla ilgili görüş ve öneri ile yanlış gördükleri konuları kendilerine iletmelerini istediklerini ifade eden Erdoğan, 'Gönderdiğimiz taslakla ilgili 65 kurum ve kuruluştan bize bilgiler geldi. Bu 65 kurum ve kuruluşun temsilcisi ile ilgili kişilerin katılımıyla Borsa binamızda hafta sonu bir çalıştay yaptık: Çalıştayda kanun ana metni üzerinde yeniden düzenlemelerde yarıya geldik. Üzerinde hem fikir kaldığımız madeler ile üzerinde tartıştığımz maddeler oldu.  İki hafta sonra yada Nisan ayının 25'nde tekrardan toplanarak 3 günlük bir çalıştay daha yapacağız. Bu çalıştayda kanun tasarısına son çekini vereceğiz. Çay Kanun Taslağı  çalışmalarına Nisan ayı içerisinde son şeklini verdikten sonra Haziran sonunda TBMM gündemine taşıyacağız' dedi.

Biz yola çıkarken ayrıştırmacı değil, birleştirici olarak çıktık.  

Kanun taslağı hakkında mestensiz eleştiriler olduğu gibi gerçekten fikir bildirerek eleştiren kişilerde olduğunu ifade eden Erdoğan, 'Bir ortama faydalı olmak istiyorsanız faydalı eleştiri yapacaksınız. Eleştiri yaparken şurada şu hata var karşılığında şunun yapılması gerekir denmesi gerekir. Biz eleştirilerini ortaya koyanlarla saatlerce görüşüyoruz. Eninde sonunda net bir paragraf yazdık. Biz yola çıkarken ayrıştırmacı değil, birleştirici olarak sektörü tamamen düşünerek yola çıktık.  Çayın artık bir kanunu olmalıdır. Çay kanunsuzluğun dışına çekilmelidir. Yapılmış olan bu çalışmaya destek vermek zorundayız. Bu çalışma sonrası bugün bizi eleştirenler belkide yarın gerçekten doğruyu yapmışsınız diyerek bize övgüler yagdıracaktır' dedi.

Başbakan Erdoğan taslakla ilgili 3 kez bilgilendirildi  


AK Parti Rize İl Başkanı Hasan Karal ile AK Parti Rize Milletvekili Lütfü Çırakoğlu'nun parti ve hükümet gündemlerinde böyle bir kanun taslağı olmadığı yönündeki açıklamalarını değerlendiren Erdoğan, 'Bu doğrudur: Bu çalışma çay borsası ile Ulusal Çay Konseyinin bir çalışmasıdır. Biz Türkiye'de bir ilki başararak yerelde bir kanun taslağı hazırlayıp bunu meclise taşıyacağız. Bunun da geri dönmeyeceğini düşünüyoruz.. Çalışma başında Başbakanımıza böyle bir çalışma yapıldığı bilgisi verildi. Daha sonra iki kez bu konuda brifing verildi. Bir kez de kendi bu konuyu sorunca yazılı olarak bilgi verildi. Haberdarsızlık diye bir şey yok. Rize'de sayın Başbakan'ın her şeyden haberi var, bu kanun taslağından da haberi vardır' dedi.

Erdoğan, bu yıl yaş çaya destekleme dahil 1 TL'nin üzerinde fiyat verilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.   

Editör: HABER MERKEZİ