Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, özel sektör çay firmaları hakkında eleştirilerde bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını yanıtladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son Rize ziyareti sırasında AK Parti İl Danışma Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada özel sektör işletmelerinin üreticiden aldığı yaş çay bedellerini ödememesine eleştirerek üreticilerden çaylarını senet karşılığında satmalarını istemişti. Erdoğan konuşmasında, “Türkiye’de özel çay fabrikaları kuruldu. Para veriyorlar mı size. Niye vermiyorlar. Senet bile almıyorsunuz onlardan. Niye senet almadan veriyorsunuz çayınızı” demişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu açıklamalarına akrabası olan Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan’dan yanıt geldi. Erdoğan bugün yaptığı basın açıklamasında, Başbakan Erdoğan’ın bu açıklamalarının özel sektör temsilcileri tarafından yanlış anlamalara sebebiyet verebileceğini belirtti. Erdoğan yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz günlerde ilimizi ziyaret ettiği sırada yaptığı konuşmada Sayın Başbakanımız Tayyip Erdoğan, özel sektör temsilcileri tarafından yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebilecek açıklamalarda bulunmuştur. Özel sektörden önce 500-600 bin ton civarında olan yaş çay üretimi, bugün 1 milyon 200 bin tonlara ulaşmıştır. Yaklaşık 7 bin kişinin istihdam edildiği özel sektör çay sanayi, bölgemizde göçün önlenmesi için önemlidir. 1984 yılından beri sektörde yer alan firmalar, hiçbir devlet desteği ve yardım almadan bugüne kadar gelmiş, bölgemizin ekonomisine ve istihdama çok büyük katkılar sağlamıştır. Özel sektör sanayicilerinin pek çoğu öz kaynakları ile kurduğu fabrikalarını başka alanlardaki işleri ile finanse etmektedir. Bir kısmı gayrimenkullerini satarak zararlarını karşılamakta; çalışanlarının işsiz kalmaması için sıkıntılara göğüs germektedirler. Özel sektör firmalarının bir kısmı yaş çay ürün bedellerini düzgün ve düzenli ödemesine karşın birçoğu sağlıklı ödeme yapamamaktadır. Bunların içinde az sayıdaki firma ise ödemelerini çok uzun süreye yaymaktadır. Bu durum, tüm özel sektör firmalarının imajını zedeliyor” ifadelerini kullandı.

“Özel sektörün sürekli olarak sıkıntı içerisinde bulunması, çay sektörünün ülkemizde bir sistem dâhilinde işlememesinden kaynaklanıyor” diyen Erdoğan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sistemsizlikten dolayı müstahsilden sanayiciye, makineciden pazarlamacıya ve tüketiciye kadar herkes mutsuzdur. Dünya çay ticaretinde söz sahibi olan Srilanka, Kenya ve Hindistan gibi ülkelerde çay bir sistem içerisinde üretilerek, satışa sunulmaktadır. Yüzyıldan daha fazla zamandır bu ülkelerde kurulmuş olan çay borsasında satılan çaylar dünya piyasalarına ulaşmaktadır. Çay İhtisas Borsası, çayın peşin satıldığı, kaliteli çayın değerini bulduğu, müstahsilin de parasını anında aldığı bir ortam sağlamaktadır. Bizim üzerinde önemle durduğumuz ve kurulması için çaba sarf ettiğimiz, işte bu Çay İhtisas Borsası’dır. Sayın Başbakanımızın bu hususları göz önüne alarak, kurma çalışmalarını sürdürdüğümüz Çay İhtisas Borsası’na desteklerini bekliyoruz.”

 

Editör: HABER MERKEZİ