Göktürk FIRAT

Kuruluş süreci devam eden Çay Borsası ve türevleri konusunda kanun ve yönetmeliklerin hazırlanması için bir araya gelen Çay Çalıştayı görüşmelere başladı.

AK Parti Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu ve Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan Başkanlığı’nda toplanan Çay Çalıştayı ilk oturumunu geçtiğimiz gece Rize Ticaret Borsası Salonu’nda gerçekleştirdi. Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, hukukçular, muhasebeciler ve uzmanlardan oluşan 19 kişilik çalıştay üyeleri içerisinde Sri Lanka Çay Ticaret Birliği Eski Başkanı Bryan Baptist ve Hindistan Brokerlar Birliği Başkanı Amit Chowdhuri’de yer aldı.

AK Parti Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu, oturum öncesi bir açıklamaya yaparak, “Çay Borsası’nın kurulma süreci hızla devam etmektedir. Önemli aşamalar kat edilmiştir. Bu sürecin önü artık kesilemez” dedi.

Bayramoğlu, çay kanununun hazırlanması için oluşturulan Çay Çalıştayı’nın oturumlarına başladığını hatırlatarak Çay Kanunu’nun oluşturulmasında ÇAYKUR tarafından hazırlanan kanun taslağı, Srilanka’da geçerli olan çay kanunu, Türkiye’de farklı ürünlerde uygulanmakta olan kanunların incelenerek Çay sektörü için en uygun taslağın oluşturularak kanunlaşması için meclisteki ilgili komisyonlara ulaştırılacağını söyledi.

Bayramoğlu, ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce’nin ÇAYKUR’un Çay Borsası dışında tutulması gerektiği yönündeki açıklamasına cevap olarak, “Bu kendisinin şahsi fikridir. ÇAYKUR Borsa’nın dışında kalırsa rekabet gücü azalır ve zarar eder. ÇAYKUR Genel Müdürümüz konuyu daha iyi anlayınca konuyla ilgili düşünceleri değişecektir” dedi.

Çay Çalıştayı dokuz gün ve 44 saat sürecek oturumlarını 18 Eylül 2009 tarihinde tamamlayarak ortaya çıkacak Çay Kanunu taslağını bu tarihten sonra Rize Kamuoyu ile paylaşacak.

 

Editör: HABER MERKEZİ