Hatipoğlu, yaptığı açıklamada, kividen yüksek verim alınabilmesi için kış budamasının doğru ve dikkatli bir şekilde yapılması gerektiğini belirterek, ´´Kivi bakımında en önemli işlem budamadır. Kış budaması yaprak dökümü ile ilkbaharda gözlerin uyarması arasında yapılmalı´´ dedi. 
Kış budama işlemin toprağa cemre inmeden önce yapılması gerektiğini ifade eden Hatipoğlu, ´´Kış budama işlemi 3 Mart´a kadar yapılmalı. Budama işlemi sırasında, meyve veren dalların terbiye edilip, verimsiz dalların ise boylarını uçtan 2-3 santimetre uzunluğunda kısaltması sağlanmalı. Ayrıca yarılan yaşlanmış dallar temizlenip, ağaçlar gençleştirilmeli. Bunların yapılması halinde 2010 yılında meyve veriminde artış en üst seviyede gerçekleşecektir´´ diye konuştu. 
Hatipoğlu, kış budamasının, diğer dönemdeki budamalardan çok farklı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: 
'Kış budamadaki asıl amaç, uygun nitelikteki meyve çubuklarını, yeterli sayıda sürgünün dip kısmındaki gözlerin belirginleştiği andan itibaren, çubuk üzerinde 6-8 göz bırakacak şekilde kalan kısımları kesmektir. Bu işlemde dallarda hastalıklar varsa temizlenmeli, tele bağlanmamış olanlar varsa bağlamalı. Kivi dalları, meyve verir hale getirilmelidir. Kivi üreticilerimiz, bahçelerini don, rüzgar ve sıcağa karşı Tarım Sigortası kapsamında sigortalatmaları da önemlidir. Tarım Bakanlığı tarafından yüzde 50 sübvanse edilmektedir. Üreticilerimizin bunu göz ardı etmemeleri gerekir.'
 
haberkaradeniz.net 
 
Editör: HABER MERKEZİ