Dilek ASLAN

Rize Çay Üreticileri Derneği Birliği Başkanı Nurettin Kepenek; 24 Ocak 198O kararları sonunda Türkiye’de tarım ürünlerine darbe vurulduğunu ifade ederek. “Ekonomiden sorumlu olan Müsteşar ben 100 liraya çay ithal ederimde demiştir. Daha sonraki seçimlerde I985 yılında çayı özel sektöre açan 3092 Sayılı Kanunla çay kısmen özelleştirmiş. Büyük, küçük 204 adet özel işletme bulunmaktadır. 23 yıldır özel sektörlerimiz, üreticilere, tüketicilere güvende tam anlamı ile verememiştir, özel sektöre karşı değiliz-ancak çay üreticisini sermaye yapan Devlete borçlarını ödemeyen özellerde olmamalıdır, bölgemizdeki özel sektörler birleşerek. Üreticiye. Üretimlerinde tüketicilere güven vermelidir. Bu Kanun değişmeli çay üreticisi yaş çay bedelini yıl içinde almalıdır 1 tarlasında çayı toplarken. Bedelini alacağı tarihide bilmelidir. Çay üretimi, Çay-Kur ve de işletmeleri. Özel sektörlerimiz bölgemizde yalnız yaş çay işlemiyor. Sosyal ve ekonomik girdileri Bölgemiz için çok büyük önemlerde tanımaktadır” dedi.

Çay-Kur olmadan cay üreticisi olamayacağını ifade eden Kepenek, “.Direk üreticilere bağlı işletmelerin satılması. Özelleştirilmesinde üreticilerde yok olmasına neden olacaktır. Bir Devlet için tarım olmasa olmaz bir üretimdir, 'azı özeller atık maddelerden soda. karbanot katarak granurlu çay yaparak piyasalara satmakta- bunlar kısmen yakalanmakta, daha çok takip edilmesi gereklidir. Bu durum Çay-Kur'a özel isletmelere piyasalarca büyük zararlarda vermektedir. Bölmemizde Çay üretimine vurulan bir darbedir, insan sağlığına zararlı olan bu duruma acilende el konulmuş Konulmalıdır. Ülkemizin bazı yerlerinde Bölgemizdeki bazı kuruluşlar yıllarca Çay Kurumuna karşı bir nevi planlar yapılmakta yazılı sözlü açıklama­lar yapmaktadırlar, Bölgemizde ticaret yapanlar üreticiler bir sivil toplum kuruluşlu gibi oyunlara gelmemelidir. Çay-Kur yıkılırsa .Bölgemizde çay üreticileri yok olur. Ticaret yapanlarda, siyasilerde açmaza girer, Çay Kurumu kuru çay tüketicisine. çay üreticisine son yıllarda güven vermiştir.  Kaliteli kuru çay yapılması. Pazarlanmasında, üreticilerden alınan yaş çayın bedelinin ödenmesinde kaliteli güvenli hizmetler vermiştir, ilkemizde kişi bavına yılda tüketim 2.7 lerı bulmaktadır, 73.Milyon Nüfusa yılda takriben. 170.bin ton kuru cay tüketilmektedir. Çay-Kur vede Özeller yılda 145.170 bin ton kuru çay yapmaktadır. Yıllık ülkemizdeki tüketim ise 200 ile 210 bin tondur. Bölgemizde çay üretimi olmasa Devlet yılda takriben 77O.Milyarlık çay ithal eder duruma gelecektir. Bölgemiz için çayın hiç bir alternatifi de yoktur. Çay olmasa. Olmaz bir üretimdir, Kivi ve diğer üretimler ancak yarı üretimlerdir. Çay üretimi bitti diyenler Bölgemize zarar vermektedir Çay Kurumu yıkılırsa. 5 l0 kişi zengin olur. Ancak Bölgemizde ticaret yapanlar. Üreticiler bu bölgede yaşayanlar bu. Telafisi mümkün olmayan enkazın altında, kalır. Bölgemizde üretimleri artırmak. İşsizliği önlemek. İnsanları doğduğu yerde güvence altına almak. Çay -Kurumu dahil yapılmış olan işletmelere yanılmakta olanlara sahip çıkmak herkesin asil görevi olmalıdır. Bu Bölge biz yaşayanlarındır, Ülkemiz ise hepimizindir.

Şairin dediği gibi Tilkiler diktiğimiz ballara sahip çıktı kargalar topladı hep döktüğümüz taneleri. Olmamalıdır, olmayacaktır” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ