Esen, gazetecilere yaptığı açıklamada, bundan sonra KÖYDES kapsamında ilçelere proje yapılmadan ödenek verilmeyeceğini belirterek, ''Artık ilçenin kullanımı için ödenek gönderilmiyor. Ödenek sadece proje karşılığında verilebilir'' dedi.
Hiç bir ilçenin KÖYDES kapsamında içme suyu projesi hazırlamadığını ifade eden Esen, ''Proje fakiri bir ilçeyiz. Fakat yağmur gibi taleplerimiz var. Ama bu taleplerimiz için proje hazırlamıyoruz. Bu nedenle ticaret odaları, kaymakamlık ve belediyelerin bir araya gelmesiyle proje bankası oluşturmalıyız. Böylece hangi belediyenin ne tür hizmete ihtiyacı olduğu ve ne tür proje hazırlanması gerektiğini belirleyebiliriz'' dedi.
Ovit Dağı'na tünel yapılması konusunun uzun yıllardır gündemde olduğunu, ancak bu süreçte hiç etüt yapılmadığını dile getiren Esen, ''Ovit Dağı neredeyse 40 yıldır Rize'nin gündeminde. Ancak bununla ilgili bugüne kadar hiç çalışma yapılmamış. Böyle planlama olmaz. Böyle yapılırsa Rize'ye hizmet gelmez'' diye konuştu.
Esen, son yıllarda nüfusun kırsal kesimden şehirlere doğru göç ettiğini, bu nedenle köylerin boşaldığını kaydederek, ''Bu nedenle şehirlerde barınma imkanı ve park, bahçe çalışmalarına önem vermeliyiz. Artık yaylalar da boşalıyor, sahipsiz kalıyor. Yaylalarla ilgili de çalışma yapmalıyız. Yaylalarda kaçak yapılaşmayı önlemeliyiz. Yapılacak çalışma ile turizm bölgesi ilan edilecek yaylaları belirlemeli ve bu yaylaları koruma altına almalıyız'' diye konuştu.
TOKİ'NİN RİZE'DEKİ YATIRIMLARI
Esen, TOKİ'nin Rize'de il merkezi ve ilçelerde afet konutları ile çeşitli yatırımlar yaptığını belirterek, şunları söyledi:
''TOKİ tarafından Rize il merkezi, Güneysu, Çamlıhemşin, Pazar, Fındıklı, Ardeşen ve Çayeli'nde afet konutları ile toplu konut kapsamında inşaatlar yapıldı. Ayrıca bu yerlerde alt yapı ve çevre düzenlemesi ve donatı çalışmaları da yaptı. Yine il merkezinde 250 yataklı devlet hastanesi inşaatına da başlandı. TOKİ tarafından il merkezi ve ilçelerde yapılan 464 konut tamamlandı. Bunların büyük bölümü de hak sahiplerine teslim edildi.''