Deniz VARLI

Rize Milletvekili ve Ulusal Çay Konseyi Başkanı Ali Bayramoğlu, yaş çayın ve çayla ilgili fikirlerin yaşlandığını, sektöre yeni bir ivme kazandırmak için yaşlanan yaş yaprağı ve yaşlanan fikirleri değiştirip tazelemek istediklerini söyledi.

Bayramoğlu, verimlilik ömrünü tamamlamış çaylık alanların önümüzdeki dönemde yenilenmesi projesini hayata geçireceklerini belirterek, “Çayımızla ilgili iki temel sorun, yaş çayın ve çayla ilgili düşüncelerin yaşlanmış olmasıdır” dedi. Yaşlanmış olanları yeni ve tazeleri ile değiştireceklerini kaydeden Bayramoğlu, “Ulusal Çay Konseyi ve Borsa olarak yaklaşık 2 yıldır çay sektörünün sorunlarının çözülmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Birkaç kez arama konferansları düzenledik. Sektörün tüm kesimleri ile istişare ettik. Yurtdışındaki örnekleri inceledik. Sektörün sorunları sistemsizlikten kaynaklanıyor ve çaycılığımızın ihtiyacı olan bir sistem dâhilinde çalışmaktır. Emtia borsası çay sektörünün ihtiyacı olan sistemdir” şeklinde konuştu.

Bayramoğlu, oluşturdukları 19 kişilik çalışma ekibi ile yaklaşık 30 saat sürecek bir çalıştay düzenlediklerini, bu çalıştay sonunda çay kanunu ve ilgili yönetmelik taslaklarını hazırlamış olacaklarını belirtti.

Çay sektörünün değişik kesimlerinden uzmanlar ve Sri Lanka ile Hindistan’dan birer uzmanın katılımıyla oluşturulan çalışma ekibi, iftardan sonra her akşam borsa binasında toplanarak çalışmalarına devam ediyor.

 

Editör: HABER MERKEZİ