1 Eylül tarihinde açılan balık sezonu nedeniyle tezgahlarını hazırlayan balıkçılar bol miktarda balık beklerken deniz sıcaklağının yüksek olması ve bilinçsiz balıkçılık nedeniyle denizden bol miktarda balık çıkmaması üzerine tezgahlar balıkçıların istediği şekilde süslenmedi.

    Bilinçsiz balık avlanması nedeniyle Karadeniz de balık ürünlerinde düşüş olduğunu söyleyen balıkçılar, 4-5 yıldır aynı sorunu yaşıyoruz dediler.

   Rizeli balık tezgahtarları Ahmet Ayvaz ve Eyüp Çelik havaların sıcak olması ve deniz suyunun aşarı derecede sıcak olması ile birlikte bilinçsiz avcılık Karadeniz de balık ürünlerinin azalmasına neden oldu, umutlarımız havaların soğumasına bağlandı, önceki yıl 6-7 TL ye sattığımız istarvit şimde 10 Tl, ama yine de yok, Hamsi ise şu an 10 TL den işlem görmekte,  Palamutun tanesi 5, Somon 12,5, Levrek 17,5, Çupra 17,5 Barbun 15, Çinakop 20, kültür alabalık ise 7 tanesi 10 TL olark satılmakta. Umudumuz 20 Eylül”den sonra havaların soğuması ve balık ürünlerinin bollaşmasına kaldı” dedi.

   Balıkçılar Eyüp Çelik ve Ahmez Ayvaz: ‘’ Geçen sene balık tutmada kota sistemi kullanılmıştı. Bu sene kalktı. Kota sistemi olsa  hem tutan hem satan hem de vatandaş kazanır. Devletin, bilinçsiz avlanmaya bir çözüm bulması gerekir. Herkesin kazanabileceği bir sistem kurulmalı. Büyük tekneler tonlarca balık tutarken küçük kayıklar eli boş dönüyor. Küçük balıkçılar sistem içinde kayboluyor. Yine de bu seneki balık durumunu söylemek için suların biraz daha soğumasını beklemek lazım’’dediler.

 

Editör: HABER MERKEZİ