Hayatın stresinden ve yoğun temposundan uzaklaşmak isteyenlerin aklına ilk gelen yerlerden biri olan Ayder Yaylası, 1987 yılında turizm merkezi ilan edildi.

Ayder Yaylası, astıma iyi geldiği belirtilen havası, balı ve kaplıcalarıyla ilgi çekiyor. Yaylada, doğa ile bütünleşmiş yayla evlerine oteller, pansiyonlar ve kamp yapmak için gelenlerin kurduğu çadır ve karavanlar eşlik ediyor. Yaylada dünyanın her yerinden insana rastlamak mümkün.

Ayder Yaylası'nda son yıllarda hizmete açılan otel ve sosyal amaçlı tesislerde altyapı hemen hemen tamamlandı. Bu tesislerden biri olan kaplıcalarda her yıl yerli ve yabancı onbinlerce turist şifa arıyor. Daha önce sadece yaz aylarında açık olan kaplıcalar, 2006 yılından bu yana artık kış aylarında da ziyaretçilerine hizmet veriyor. 

5 BİN KİŞİNİN ZİYARET ETMESİ BEKLENİYOR 
     
Ayder Kaplıcaları Tesis Müdürü Zeliha Yıldırım da hizmete 1992 yılında açılan kaplıcaların romatizmal, eklemsel ve sinirsel rahatsızlıklarla sindirim ve dolaşım sistemi düzensizliklerine, solunum yolları, kadın ve cilt hastalıklarına iyi geldiğini bildirdi.

Kaplıcalar için Sağlık Bakanlığından izin alındığını belirten Yıldırım, ''260 metre derinlikten 55 derece sıcaklıkta çıkan kaplıca suyu, tesiste yaklaşık 40 derece civarına düşüyor. Suyun içerisinde sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir, aliminyum, sülfat, hidrokarbonat, nitrat iyonu ile metasilikat asidi bulunuyor. Bunların birçok hastalığın tedavisinde faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlandı'' dedi.

Ayder'e gelen hemen hemen bütün ziyaretçilerin kaplıcalara girdiğini ifade eden Yıldırım, şunları söyledi: 
''Tesisi her yıl yerli ve yabancı binlerce turist ziyaret ediyor. Yaz aylarında oldukça yoğunluk yaşanan tesisimizi ziyaret edenlerin sayısı her geçen yıl artıyor. Tesisimizi geçen yıl 80 bin, bu yıl ise şu ana kadar 94 bin civarında yerli ve yabancı turist ziyaret etti. İki yıldır kaplıcalar kışın da açık tutuluyor. İlk yıl pek fazla talep olmamıştı, ama kışın hizmet verdiğimiz öğrenildikçe talep de artıyor. Kış şartlarının etkili olduğu ve kar kalınlığının neredeyse 1 metreyi bulduğu bu yılın ocak, şubat ve mart aylarında kaplıcalarımızdan 4 bine yakın kişi faydalanmıştı. Gelecek yıl bu rakamın 5 bine çıkacağını tahmin ediyoruz.''

Editör: HABER MERKEZİ