Rize Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fevzi Civaoğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliğinin birlikte hazırladıkları ve ortak yürütülecek olan proje ile Türkiye genelinde arı kovanlarına plaka takma uygulaması başlamaca Civaoğlu, Rize'de 3 binin üzerinde arıcılıkla uğraşan kişi bulunduğunu, ancak bunlardan 550'sinin birliklerine üye olduğunu belirtti.

Rize'deki arıcıların 35 bin civarında kayıtlı kovanı olduğunu, kayıtsız olanlarla birlikte Rize'de 80 bin civarında kovan bulunduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Civaoğlu, “Rize'de yılda ortalama 600 ton bal üretiliyor. Geçen yıl oldukça iyi bir sezon geçirmiş ve 800 ton civarında bal üretimi gerçekleşmişti. Balın Rize ekonomisine katkısı, kilogramının ortalama 30 YTL olduğu düşünülürse yıllık ortalama 20 milyon YTL civarındadır” dedi.

Rize balının oldukça iyi olduğunu, Rize'deki Anzer balının başlı başına bir değer olduğunu vurgulayan Civaoğlu, “Ancak Anzer balının üretildiği bölgeye yakın yerlerde üretilen balların hepsi Anzer balına yakın, hatta ona eşit değer ve özellikler içerir. Ancak Anzer balı tescil edildiği için diğerlerinden ayırt ediliyor. Ama Anzer balının tescil edilmesi, Rize'de böyle bir bal varlığının bilinmesi bakımından çok önemli” diye konuştu.

ARI KOVANLARINA PLAKA TAKMA PROJESİ

Civaoğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliğinin birlikte hazırladıkları ve ortak yürütülecek olan proje ile Türkiye genelinde arı kovanlarına plaka takma uygulamasının başlayacağını kaydederek, şunları söyledi:
“Hazırlanan plakalarda her ilin trafik plaka numarası ile belirli bir numara bulunacak. Böylece arı kovanları kayıt altına alınarak Türkiye'de ne kadar koloni bulunduğu tespit edilmiş olacak. Kullanılan ve kullanılmayan kovanlar da belirlenmiş olacak.

Projede arıcılar, tarım il veya ilçe müdürlüklerine müracaat edip kovanlarına plaka takılmasını isteyecek. Yetkililer de gidip tespit yapacak, kovana plaka ile bandrol takacaklar. Daha sonra bandrol optik cihazlarla okunduğunda kovanın kime ait olduğu, üretim yapılıp yapılmadığı belirlenebilecek. Ardından da tarım müdürlükleri tespitlerini bize bildirilecek. Biz de bakanlığın bize verdiği programa göre bu bilgileri bilgisayar ortamına aktaracağız, veri tabanına işleyeceğiz. Bu çalışmaya kısa süre içinde başlanılacak.”

Civaoğlu, önceki yıllarda arıcılara verilen desteklemelerin çeşitli yöntemlerle yapıldığını, ancak bu yıldan itibaren desteklemelerin kayıt altına alınan arı kovanların esas alınarak verileceğini vurgulayarak, proje sayesinde hem destekleme ödemelerinin belirli standarda kavuşacağını hem de arıcılık yapanların birliklere üye olmasının sağlanacağını söyledi.

Fevzi Civaoğlu, Rize'de 5 bin civarında kara kovanda arıcılık yapıldığını da tahmin ettiklerini belirterek, bu çalışma sayesinde 'kara kovan' olarak tabir edilen şekilde üretim yapılan kovan sayısını da belirleyeceklerini kaydetti

Editör: HABER MERKEZİ