Anzer Ballı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, yaptığı açıklamada, üretim miktarı iklim şartlarına bağlı olarak değişen Anzer balında üretimin her yıl farklı olabildiğini söyledi.

Anzer Yaylası'nda 20 Mayıs-20 Ağustos tarihleri arasında havanın güneşli olması halinde 300 ile 500 kilogram arasında bal üretilebildiğine işaret eden Çatır, bu dönemde havanın soğuk ve sisli olması durumunda ise bazen çok az üretim yapılabildiğini, bazen de hiç üretim yapılamadığını vurguladı. Geçen yıl verimli bir sezon geçirdiklerini ve 400 kilogram civarında Anzer balı ürettiklerini belirten Çatır, ''Bu yıl ise özellikle bal sağım zamanında havaların kapalı, sisli, yağışlı ve soğuk geçmesi nedeniyle bal rekoltesi beklenenin çok altında oldu. Bu yılki üretimimiz 150 kilogram civarında kaldı'' dedi.

Üretilen Anzer balını her yıl olduğu gibi bu yıl da tahlil için Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'ne gönderdiklerini anlatan Çatır, balın kriterlere uygun olduğunun belirlenip kendilerine gönderilmesinin ardından mühürleyip satışa sunduklarını kaydetti.

SADECE 200 KİŞİYE ANZER BALI VERİLEBİLDİ

Her yıl Anzer balına çok yoğun talep geldiğini bildiren Çatır, şunları söyledi:
''Üretim ne kadar çok oluyorsa talep de o kadar artıyor. Bu yıl bize 400'den fazla talep geldi. Bir süre sonra talep almayı durdurduk. Talep edenlerden de ancak 200'üne bal verebildik. Aciliyet durumuna göre sıralayarak, yarım kiloluk miktarlarda talepleri karşılamaya çalıştık. Ancak bütün talepleri karşılamamız tabi ki mümkün olmadı. Şu anda elimizdeki bütün balı sattık. Gelecek yıl verimin yüksek olup daha fazla talebi karşılamayı umuyoruz.''

Piyasada çok fazla miktarda sahte Anzer balı olduğuna dikkati çeken Çatır, ''Piyasada çok fazla sahte Anzer balı var. Bu yıl, rekoltenin düşük olması yüzünden sahte Anzer balı oranının daha da artacağını tahmin ediyoruz. Bu konuda vatandaşlarımız duyarlı olsun, kesinlikle dışarıda açık alanda veya bakkallarda satılan balları, Anzer balı diye satın almasınlar. Biz de bu konuda gerekli yasal işlemleri yapacağız'' diye konuştu.

ANZER BALI
Anzer balı, İkizdere'nin yayla merkezi Ballıköy'de (Anzer), 3000-3500 rakımları arasında 100'den fazla arıcı tarafından yaklaşık 5 bin kovanda üretiliyor. Anzer balının üretildiği Anzer Yaylası'nda, 50'ye yakını endemik çiçeklerden oluşan 450-500 çeşit çiçek bulunuyor.

Hava şartları ve çiçek florasının çok değişken olması yüzünden her yıl değişik oranda üretilen Anzer balının solunum, akciğer, kalp damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor.
Her yıl yüzlerce kişinin almak için sıraya girdiği Anzer balının kilogramı, bu yıl 500 liradan satıldı.
Editör: HABER MERKEZİ