Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası'nda bu yıl üretilen ve Hacettepe Üniversitesi'nce tescil edilen yaklaşık 500 kilogram Anzer balının tamamı satıldı.

Anzer Ballı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, ilçeye bağlı Anzer Yaylası'nda dünyaca ünlü Anzer balının, 3000 ile 3500 rakım arasında, 100'den fazla arıcı tarafından yaklaşık 5 bin kovanda yapıldığını belirtti.

Bal miktarının iklim şartlarına bağlı olarak her yıl değiştiğini ifade eden Çatır, 'Genellikle 20 mayıs-20 ağustos arasında havanın güneşli olması halinde yöreden 300-500 kilogram bal elde edebiliyoruz. Çiçek sayısına bağlı olarak bal miktarı artıyor. Hava şartlarının elverişli olmadığı dönemlerde ise bal üretimi yok denecek kadar azalabiliyor' dedi.

Şükrü Çatır, bu yıl hava şartlarının elverişli gitmesine bağlı olarak yaylada 700 kilogram civarında Anzer balı üretildiğini söyledi.

Bunun, son yıllardaki en yüksek üretim miktarı olduğuna dikkati çeken Çatır, 'Bu yılki miktara yakın üretim yaklaşık 6-7 yıl önce olmuştu. Ancak, o zaman dahi bu kadar ürün alınamamıştı. Hacettepe Üniversitesine tahlile gönderdiğimiz baldan yaklaşık 500 kilogramı tescillenerek bize gönderildi. Tescillenen balı mühürleyerek kilogramı 450 YTL'den sattık. Şu an elimizde bal kalmadı. Kooperatife yaklaşık 400 kişi müracaat ederek, bal satın almak istedi' diye konuştu.

Çatır, bal miktarının geçen yıllara oranla yüksek olmasına rağmen yine de talebin karşılanamadığını ifade ederek, Anzer balının mide, bağırsak, kalp ve damar başta olmak üzere pek çok hastalığın tedavisi amacıyla kullanıldığını kaydetti.

Editör: HABER MERKEZİ