Rize Eski Belediye Başkanı Halil Bakırcı Kentsel dönüşüm projesinin başladığı yer olan Yeniköy Mahallesinde TOKİ uzmanlarının uyarıldığını ve zeminin kaygan olduğu konusunda uyarıldığını söyledi.
 
Rize Eski Belediye Başkanı Halil Bakırcı 2012 yılında TOKİ iş birliği ile başlatılan Timya Vadisi konutları inşaatı öncesinde zeminin kayganlığı konusunda uyarılarda bulunduğunu söyledi.
 
Rize’de 2012 yılında dönenim Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı döneminde TOKİ ile iş birliği yapılarak başlatılan TİMYA isimli Kentsel dönüşüp projesi yaşanan sorunlar yüzünden bir türlü tamamlanamazken, sağlam olmayan zemin üzerinde başlayan inşaatlar yüzünden eğilen 8 katlı bir bloğun yıkımı sürüyor.
 
Çalışmalarına 2012 yılında başlanılan proje kamulaştırma sorunlarından dolayı üç yıl geç başladı. 2015 yılında inşaatına başlanıldığında yaklaşık 900 daire bir cami ve bir AVM olarak planlanan proje zamanla kat azaltılmasına gidildiği için 769 daireye kadar düştü.  2015 yılında inşaatı hız kazanan proje zeminde ki hareketlilik yüzünden bir bloğun eğilmesi ile yeniden yavaşladı. Eğilme tespit edilen 8 katlı bloğun yıkımı devam ediyor.

  TOKİ ZEMİNİN SAKAT OLDUĞUNU BİLİYORDU

   Projenin hayata geçirilmesinde emeği olan dönemin Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, konuyla ilgili kendi döneminde zeminin sağlam olmadığının tespit edildiğini belirterek, “İnşaatlar başlamadan önce zeminde yapılan incelemede zeminin sağlam olmadığı tespit edilmişti. Dönemimizde sağlam olmayan zeminin iyileştirilmesi için TOKİ ile uzun pazarlıklarımız oldu. Zeminin iyileştirilmesi için yaklaşık 3-5 Milyon TL bir harcama gerekiyordu. TOKİ bu iyileştirmeyi bizden yapmamızı istiyordu biz ise bu iyileştirmeyi TOKİ’nin yapması gerektiğini noktasında ısrar ettik.  Rize Belediye Başkanı olarak görev yaptığım dönemin sonlarına doğru zemin iyileştirmesini TOKİ tarafından yapılması noktasında önemli mesafe almıştık. “dedi.

  Bakırcı zeminin sağlam olmadığının Belediye tarafından da TOKİ tarafından da bilindiğini ifade edip, “Şu an ki Rize Belediye Başkanımız konu hakkında bilgilendirilmemiş olabilir. Ancak belediyemizdeki alanda görevli arkadaşlarımız ve TOKİ’de ki ilgili arkadaşlar zeminin sağlam olmadığını biliyorlardı. Zeminin sağlam olmamasına rağmen şuan üzerinde inşa edilip şimdi yıkımına baylanılar blokta kesilme olmadığını görüyoruz. Zemine rağmen binanın sağlam yapılmış olduğunu gösteriyor” dedi.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ