Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) Genel Sekreteri Yaşar Bıyıklı, Türkiye'ye tahsis edilen Avrupa Birliği (AB) fonlarından yeterince yararlanılamadığını söyledi.

Rize Sanayici ve İşadamları Derneği (RİSİAD) üyelerinin katılımıyla düzenlenen 'KOBİ'ler İçin Uluslararası ve Yerel Fon Kaynakları' konulu büyük ilgi gördü. RİSİAD toplantı salonunda gerçekleştirilen programda konuşan KASİF Genel Sekreteri Bıyıklı, Türkiye'ye tahsis edilen AB fonları başta olmak üzere uluslararası ve yerel fonların her geçen gün attığına dikkat çekti.

Bıyıklı, 'Genelde Karadeniz Bölgesi'nin, özelde ise Rize'nin artan fonlardan yeterli ölçüde yararlandığı söylenemez. Merkezi Finans ve İhale Birimi veri tabanına göre hibe programlarından yararlanan illerin AB'den aldığı fon miktarına göre sıralamasında Rize, 21'inci sıradadır. Girişimciliği ve çalışkanlığı ile tanınan Rize'nin yeri asla 21'incilik olmamalı. Rize AB'den daha fazla fon almalı. Hep birlikte bunun için çalışmalıyız.'' dedi.

AB'nin dışında ülkemizde KOBİ'lere destek sağlayan KOSGEB, İGEME, İŞKUR ve benzeri çok sayıda kuruluş bulunduğunu, son olarak bu kuruluşlara Kalkınma Ajanslarının da eklendiğini hatırlatan Bıyıklı, şunları kaydetti: 'Bu fonlarının önemli bir bölümü her yıl sonu hazineye geri dönmektedir. Şimdi ise Kalkınma Ajansları fon sağlamaya başladı. Söz konusu fonları alamamamızın en önemli nedeni, proje hazırlayacak insan kaynağı eksikliğidir. Uluslararası ve yerel hibe programlarından daha fazla fon almak için, kamu kurumu, yerel yönetim, sivil toplum kuruluşu ve özel sektörün daha fazla işbirliği yapması, özellikle de hibe fonlarına yönelik proje yazacak kalifiye insan gücünün yetiştirilmesi gerekmektedir.'

Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Artvin, Rize (TR90) bölgesi kapsamında kurulan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının idari ve fiziki yapılanmasını tamamladıktan sonra sivil toplum kuruluşlarının ve özellikle de KOBİ'lerin 'proje odaklı' yatırımlarına önemli derecede mali destekler sağlayacağını vurgulayan KASİF Genel Sekreteri Yaşar Bıyıklı, ajansların ve diğer kuruluşların mali desteklerinden faydalanmak isteyen KOBİ'lerin şimdiden proje fikirlerini netleştirmeleri ve hazırlıklara başlamaları gerektiğinin altını çizdi.

Toplantıda konuşan RİSİAD Başkanı Mustafa Külünkoğlu da Kalkınma Ajanslarının; kamu, yerel yönetim, sivil toplum kuruluşu ve özel sektör arasındaki işbirliğini geliştirerek ve kaynakların etkin kullanımını sağlayarak yerel kalkınmayı hızlandıracağını anlattı. Külünkoğlu, bu durumun bölgelerarası gelişmişlik farkının azaltılmasına önemli ölçüde katkı sağlayacağını ifade etti.

Editör: HABER MERKEZİ